Antena 3 CNN Externe Revista presei. Iran ar putea avea bomba atomică în şase luni. Activistă pentru drepturile omului, executată în Cecenia. Marijuana nu mai este ţinta principală a luptei anti-drog

Revista presei. Iran ar putea avea bomba atomică în şase luni. Activistă pentru drepturile omului, executată în Cecenia. Marijuana nu mai este ţinta principală a luptei anti-drog

4 minute de citit Publicat la 05:41 16 Iul 2009 Modificat la 05:41 16 Iul 2009
Revista presei.  Iran ar putea avea bomba atomică în şase luni. Activistă pentru drepturile omului, executată în Cecenia. Marijuana nu mai este ţinta principală a luptei anti-drog
Raport: Iran ar putea avea bomba atomică în şase luni

Serviciul de informaţii al Germania (BND) crede că Iranul ar putea produce o bombă atomică în şase luni, potrivit unui raport din revista germană Stern. În plus, se arată că Iran ar putea realiza teste nucleare similare celor realizatre de Coreea de Nord.
Cu toate acestea, oficiali din Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au manifestat, neoficial, dubiile privind raportul.
Ultimul raport al AIEA arată că agenţia are sub control tot uraniul slab îmbogăţit al Iranului. De asemenea inspectorii AIEA au instalat echipament video la fabrica din Natanz pentru a monitoriza activitatea de îmbogăţire a uraniului.
Sursele BND consultate de revistă semnalează că Iranul lucrează 'în mod masiv' la acest obiectiv şi că programul iranian de rachete se axează 'exclusiv' pe construirea de focoase nucleare.

Revista semnalează totodată că Iranul va avea nevoie de încă trei ani pentru a dispune de focoase nucleare pentru rachetele sale cu rază medie de acţiune.


Activistă pentru drepturile omului, executată în Cecenia

O cunoscută activistă pentru drepturile omului, care s-a ocupat timp de zece ani de răpirile şi crimele din Cecenia, a fost răpită în apropierea casei sale, pentru a fi găsită câteva ore mai târziu împuşcată în cap şi piept.
Victima, Natalya Estemirova avea 50 de ani, devenise o sursă centrală de informaţii privind abuzurile din Cecenia, iar în ultima perioadă se concentrase pe răpiri, despre care credea că erau executate la ordinul preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov.
De altfel, în martie 2008, după ce Estemirova a criticat legea ce cerea femeilor cecene să îşi acopere capul, aceasta a fost chemată la audieri şi ameninţată de Kadîrov. Experienţa a făcut-o să stea în exil câteva luni, scrie NY Times.
Apropriaţii victimei cred că responsabil pentru uciderea acesteia se face preşedintele Kadîrov.
Aceasta a fost o apropiată a jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinată în 2006 la Moscova şi unul dintre puţinii critici ai execuţiilor din Cecenia în timpul celor două conflicte între forţele separatiste şi armata rusă după dezmembrarea URSS.



Londra nu are destule elicoptere în Afganistan

Ostilităţile dintre armata britanică şi guvernul de la Londra au luat amploare după ce generalul Sir Richard Dannatt a cerut mai multe trupe şi elicoptere pentru Afganistan. Şeful Statului Major a subliniat că a fost nevoit să călătorească cu un elicopter american Black Hawk în zona de război, deoarece armata britanică nu avea destule.
Partidul Laburist l-a acuzat pe militar că este apropriat conservatorilor şi ar dori un post într-un viitor cabinet, citează Daily Mail surse anonime.
Anterior premierul Gordon Brown a refuzat să dea curs unei cereri de creştere a numărului de militari din războiul din Afganistan.
Liderul conservatorilor David Cameron întreba în parlament de ce Marea Britanie are în Afganistan sub 30 de elicoptere, din cele peste 500 ale Londrei şi sublinia că un contingent similar american are acces la peste 100. El a mai criticat şi incapacitatea UE a de a trimite mai multe elicoptere, deşi aşa a promis.


SUA: Marijuana nu mai este ţinta principală a luptei anti-drog

În ultimii ani, guvernul SUA şi-a schimbat concentrarea efoturilor sale anti-drog, retrogradând marijuana în favoarea medicamentelor. Astfel, o analiză CBS News arată că grupurile guvernamentale şi non profit s-au retras din campaniile anti-marijuana în ultimii ani deoarece abuzul de medicamente, pe reţetă sau nu, a crescut printre adolescenţi.
De altfel, Parteneriatul pentru o America Fără Droguri, cel mai mare creator de mesaje anti.drog, nu mai produs nicio reclamă anti-marijuana din 2005.
Schimbarea vine ca rezultat al decliniului folosirii marijuanei printre adolescenţi, dar creşterea numărului celor care abuzează de medicamente pe reţetă.În ultimii 10 ani, folosirea marijuanei a scăzut constant, în timp ce medicamentele au ajuns să fie folosite de 19 % dintre adolescenţi pentru a se droga.

Rapoartele comparative ale morţilor datorate marijuanei în raport cu medicamentele aprobate arată că acestea sunt ?principalul suspect? în 10.008 decese şi cotate ca o cauză secundară în alte 1.679 .
Marijuana, pe de altă parte, este cauza principală în ...niciun deces şi cotat ca factor secundar în 279 decese.



Irakul ?mituieşte? căsătoriile mixte dintre suniţi şi şiiţi


Guvernul irakian oferă suniţilor şi şiiţilor echivalentul a aproape 2000 de dolari pentru a-şi lua soţii din grupul celălalt, parte a unei tentative de a rezolva grava segregare ce afectează ţara în ultimii ani.

Căsătoriile mixte între cele două mari secte musulmane erau neimaginabile în timpul când s-a atins vârful violenţelor din Irak, în 2005, iar diferenţele au luat amploare după bombardarea unei biserici şiite importante în 2006, explică Fox News.
Multe cupluri mixte au fost nevoite să se separe, după ce insurgenţii şi militanţii au ameninţat familiile lor cu răpiri şi execuţii.
Programul guvernamental oferă circa 1800 dolari cuplurilor mixte, parte a unui sistem de stat ce oferă 1.000 dolari tuturor tinerilor căsătoriţi.

Endeavour reuşeşte lansarea după o amânare de o lună

După o amânare de o lună, naveta spaţială Endeavour a reuşit să trimită şapte astronauţi pe orbită, într-un zbor spre Staţia Spaţială Internaţională.
Succesul a venit la tentativa de lansare cu numărul şase, înainte de a 40-a aniversare a lansării primului om către lună.
Mai multe piese de spumă izolatoare s-au desprins de pe rezervoare în timpul lansării, iar naveta a fost lovită de două sau trei ori, a precizat Bill Gerstenmaier, şeful operaţiunilor spaţiale a NASA.
Inginerii au început imediat să revadă videoul, procedură standard de la dezastrul Columbia, în 2003, explică CBS News.

Endeavour va ajunge joi la SSI, pentru a instala a treia piesă, finală, a laboratorului japonez. În valoare de un miliard de dolari, laboratorul este cel mai mare şi cel mai modern din cele trei prezente în spaţiu.


Şomajul din Marea Britanie a ajuns la cote record

Şomajul din Marea Britanie a crescut la un record în ultimul trimestru la 2.38 milioane, arătând că o redresare din cea mai gravă recesiune din ultimele decenii va fi lungă şi dură, subliniază The Telegraph.
Numărul de britanici fără locuri de muncă a crescut cu 281.000 în trei luni, record pentru un trimestru de când au început să fie centralizate datele, în 1971. Această creştere a dus rata şomajului la 7.6 procente, de la 7,2.
Antena3.ro

×
x close