Antena 3 CNN Externe Revista presei. Hezbollah recunoaşte înfrângerea din alegeri. Sindicat Air France cere piloţilor să nu mai zboare. A murit cel mai longeviv preşedinte

Revista presei. Hezbollah recunoaşte înfrângerea din alegeri. Sindicat Air France cere piloţilor să nu mai zboare. A murit cel mai longeviv preşedinte

4 minute de citit Publicat la 05:43 09 Iun 2009 Modificat la 05:43 09 Iun 2009
Revista presei. Hezbollah recunoaşte înfrângerea din alegeri.  Sindicat Air France cere piloţilor să nu mai zboare. A murit cel mai longeviv preşedinte
Hezbollah recunoaşte victoria coaliţiei susţinute de Occident

Liderul mişcării libaneze şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat luni că "acceptă" rezultatele alegerilor legislative libaneze, recunoscând astfel victoria coaliţiei susţinute de Occident, transmite Reuters.
"Acceptăm rezultatele cu un spirit sportiv şi democratic. Acceptăm faptul că partea rivală a obţinut majoritatea locurilor în Parlament", a declarat Hassan Nasrallah într-un discurs televizat.

Majoritatea în exerciţiu a obţinut 71 (cu patru în plus) dintre cele 128 de mandate ale Parlamentului libanez, faţă de 57 (cu două în plus) câte au obţinut mişcarea şiită Hezollah şi aliaţii săi, potrivit rezultatelor definitive ale acestui scrutin.

"Opoziţia şi-a păstrat, de asemenea, influenţa în cadrul Parlamentului", a declarat liderul Hezbollah.


Sindicat Air France cere piloţilor să nu mai zboare

Sindicatul Air France a cerut piloţilor să refuze să mai zboare cu avioane Airbus echipate cu senzori de viteză precum cel implicat în accidentul din 1 iunie.
Alter, cel de-al treilea sindicat al transportatorului, declara că ?deplânge? decizia Air France de a continua să folosească modele Airbus A330 şi A340 în timp ce înlocuieşte vechii senzori. Grupul a cerut membrilor să accepte zborul cu A330 doar dacă cel puţin două din trei sonde au fost modernizate.
Daunele provocate de gheaţă sau obstrucţionarea senzorilor ar putea să fi dus la date incorecte privind viteza aerului şi să fo contribuit la accidentul din 1 iunie, declara Paul-Louis Arslanian, principalul anchetator francez, explică Bloomberg.
Cererea sindicatului nu va avea ?nici un efect? asupra serviciilor Air France, a anunţat compania.



Iran: Miting anulat din cauza mulţimii prea numeroase

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost obligat să renunţe la un miting electoral după ce mulţimea care s-a adunat să îl aclame a devenit prea mare.
50.000 de suporteri ai liderului de la Teheran au stat înghesuiţi, timp de patru ore, în căldura sufocantă a unei săli de rugăciuni din capitala iraniană. În acelaşi timp, o mulţime la fel de mare bloca accesul în zonă. Oficialii au declarat că maşinile preşedintelui au încercat timp de 90 de minite să forţeze accesul spre miting, dar fără succes, arată The Times.
În acelaşi timp, susţinătorii rivalului la alegerile prezindeţiale de săptămâna aceasta- reformistul Mir Hossein Mousavi au prezentat propriul spectacol. Zeci de mii au format un lanţ uman lung de 30 de kilometri de-a lungul bulevardului Valiasr, ce străbate capitala de la nord la sud.
Sondajele de opinie arată că nici un candidat nu va întruni majoritatea din primul tur, iar Ahmadinejad şi Mousavi vor merge în turul doi.



FBI îşi apără dreptul de a cerceta moscheile americane

Directorul FBI Robert Mueller a apărat strategia serviciului său de folosire a informatorilor în moscheile americane, în pofida plângerilor organizaţiilor musulmane că credincioşii sau clericii sunt verificaţi în locul posibililor terorişti.
Comentariile lui Mueller vin după ce organizaţia musulmanilor din Michigan a cerut Departamentului de Justiţie să verifice plângerile conform cărora FBI unor credincioşi să îi spioneze pe liderii islamici, aminteşte Fox News.
?Nu investigăm locuri, anchetăm indivizi? şi ?vom continua să o facem?, declara Mueller.



A murit cel mai longeviv preşedinte

Preşedintele Gabonului Omar Bongo, cel mai longeviv preşedinte cu cei 42 de ani de conducere ai săi, a murit în urma unui stop cardiac într-un spital din Spania, la 73 de ani.
Conform Constituţiei, preşedintele Senatului va prelua puterea şi va organiza alegeri în termen de 90 de zile.
Bongo se crede că era unul din cei mai bogaţi lideri din lume. El a devenit şeful de stat cu cea mai lungă conducere- o categorie ce nu îi include pe monarhii din Marea Britanie şi Tailanda, după ce Fidel Castro a predat puterea fratelui său.
Bongo şi-a păzit cu străşnicie scaunul în fosta colonie franceză bogată în petrol din momemtul preluării puterii în 1967, iar partidul său a dominat parlamentul timp de decenii, scrie CBS News.
Partidele de opoziţie au fost permise abia la jumătatea anilor 90, pe fondul demonstraţiilor pro-democraţie.


Sondaj: iranienii văd în SUA şi Israel cei mai mari duşmani

Alegerea lui Obama dar şi discursul acestuia de la Cairo nu au adus schimbări în perspectiva iranienilor despre preşedintele american sau SUA. Un sondaj de opinie realizat în republica islamică arată că puţin au o opinie favorabilă.
Cu toate acestea, iranienii doresc ca ţara lor să adopte instituţii democratice, precum alegeri libere sau libertatea presei, precum şi negocierea cu SUA.

29% dintre iranieni spun că au o părere favorabilă despre Statele Unite, faţă de 34 procente acum un an. Mai mult, 38 de procente dintre ei cred că SUA reprezintă cea mai mare ameninţare pe statul iranian, stat devansat doar de Israel- 44%, subliniază AP.

Pe de altă parte, 87 procente dintre iranieni sunt pentru alegeri libere, iar 84% doresc o presă liberă.





Oceanele lumii, sufocate de gunoaie

Oceanele lumii sunt pline de gunoaie ce provoacă un impact negativ imesns asupra vieţii de coastă şi mediului, conform unui raport ONU.
Oceanele vor continua să se umple cu deşeuri din oraşe şi vase, dacă nu se iau măsuri contrare avertiza organizaţia, care aprecia că actualele eforturi de rezolvare a situaţiei nu funcţionează, iar problema ?este departe de a fi rezolvată".

Cercetătorii au început să monitorizeze aglomeraţiile de gunoi din ocean de acum jumătate de secol, de când plasticul a început să fie folosit la scară largă. Cum acesta nu este biodegradabil, sau are o rată de degradare extrem de lentă, gunoiul are tendinţăa de a se acumula, iar curenţii colectează materialul în adevărate ?gropi? de gunoi marine, subliniază CNN.
Apa din acestea este groasă precum o supă din plastic, arată oceanografii.

Antena3.ro

×
x close