Antena 3 CNN Externe Revista presei. Hamas îl critică pe Obama. Semnale mixte privind vânzarea de arme ruseşti spre Iran. NATO, pe cale restructurării

Revista presei. Hamas îl critică pe Obama. Semnale mixte privind vânzarea de arme ruseşti spre Iran. NATO, pe cale restructurării

Revista presei.  Hamas îl critică pe Obama. Semnale mixte privind vânzarea de arme ruseşti spre Iran. NATO, pe cale restructurării
11 Iun 2010   •   05:08

 

 

Semnale confuze despre vânzarea sistemelor S-300 ruseşti către Iran

 

Rusia a suspendat contractul de livrare a rachetelor S-300 în Iran după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni, a anunţat joi o sursă din cadrul Serviciului federal de cooperare militară, citată de agenţia Interfax.

"Decizia Consiliului de Securitate al ONU trebuie aplicată de toate ţările şi Rusia nu face excepţie. Din acest motiv, contractul de livrare a rachetelor sol-aer S-300 către Iran va fi suspendat", potrivit sursei, citată de France24.

Moscova şi Teheranul ajunseseră la un acord pentru livrarea rachetelor de tip S-300. Rusia nu a livrat aceste arme, invocând probleme tehnice

Pe de altă parte, ministerul de externe  de la Moscova, citat de RIA Novosti, arăta că livrarea sistemelor S300 către Iran nu vor fi afectate de sancţiuni. Se specifica că rezoluţia ONU nu menţionează anumite tipuri de arme ce sunt incluse în embargo, sistemele de apărare anti-aeriană nefiind incluse în Registrul  de arme convenţionale.

De altfel şi Departamentul de stat recunoştea că livrarea de arme ruseşti S-300 Iranului nu este contra sancţiunilor ONU, după cum transmite AFP.

Rezoluţia 1929, adoptată miercuri, impune un al patrulea set de sancţiuni, inclusiv un control financiar mai m are şi extinderea embargoului contra armamentului.

"Rezoluţia 1929 interzice vânzarea şi transferul de arme din Registrul de Arme convenţionale, ce nu include şi S-300. Acestea fiind spuse, este o vânzarea la care Rusia s-a angajat cu Iran acum mulţi ani, iar Rusia a acţionat cu responsabilitate şi s-a abţinut până acum să livreze rachetele către Iran," arăta purtătorul de cuvânt al Deparamentului american de stat, Philip Crowley .

 

Bombardiere strategice efectuează zbor record

 

Două bombardiere strategice ruseşti Tu-160 Blackjack au efectuat un zbor record de 23 de ore, acoperind 18.000 de kilometri.

"Această misiune este a doua misiune ca nivel de rază de zbor cu acest tip de aparat, după ce anul trecut un Tu-160 a acoperit aceeaşi distanţă în 21  de ore.," arăta purtătorul de cuvânt al armatei ruse, colonelul Vladimir Drik .

Bombardierele au zburat de-a lungul graniţelor Rusiei şi apele internaţionale din Oceanul Pacific şi cel Arctic, transmite RIA Novosti.

În timpul zborului au fost alimentate de două ori.

 

 

Hamas: Apelurile lui Obama de ridicare a blocadei asupra Gaza - "fără sens"

 

Mişcarea islamică Hamas a descris apelul preşedintelui american pentru limitarea blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza ca fiind "fără sens."

Obama făcuse declaraţiile după întâlnire cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, la Washington,. aminteşte Xinhuanet .

Obama aprecia că actualele condiţii din Gaza sunt "nesustenabile" şi a promis un ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Fâşia Gaza.

Hamas însă apreciază că acest credit "nu are nicio bază deoarece dacă este livrat va ajunge la Abbas, care nu îl va trimite în Gaza" .

 

NATO este pe calea restructurării

 

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a stabilit principiile de austeritate pentru alianţă,  în anii ce vin, bugetele  urmând a fi reduse pe apărare.

 

Deşi fostul premier danez a cerut aliaţilor să nu reducă bugetele prea mult- cerând a se viza "grăsimea, nu muşchiul", el arăta că este în curs "o raţionalizare" .

El amintea că numeroase state au tăiat bugetul de apărare "foarte adânc", un document NATO menţionând că doar cinci din cei 28 de membri ai alianţei au respectat angajamentul de a cheltui două procente din PIB pentru apărare în 2009: Albania, Marea Britania, Franţa, Grecia şi SUA.

În cadrul unei scrisori către Rasmussen, în aprilie, nouă state membre cereau o restructurare a NATO, ce va afecta totul, de la sediul central la structura de comandă- Germania, Danemarca, Statele Unite, Franţa, Italia, Norvegia, Olanda, Marea Britanie şi Republica Cehă.

"Există un acord general că trebuie să raţionalizăm şi modernizăm," recunoştea acesta, pe siteul SBS.

Ministrul francez al apărării Herve Morin a salutat joi seară faptul că un acord asupra reducerii de structuri ale NATO este pe calea cea bună, mulţumită unui front comun al Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei.

?S-au făcut progrese în dezbateri şi un acord este în vedere. După trei ani de lupte, de comun acord cu britanicii, este un bun rezultat?, a declarat Morin pentru AFP la sfârşitul unui dineu cu colegii săi din NATO la Bruxelles consacrat unui schimb de vederi asupra reformei alianţei militare occidentale.

Se doreşte reducerea structurii de comandă de la actualii 13.000  la 9.500 sau chiar 7500, după cum propunea Franţa şi secretarul general.

 

Grupul de lucru însărcinat  trebuie să pregătească până la 30 iunie noi propuneri ce vor fi apoi ele supuse expertizei capitalelor celor 28 de ţări membre pentru a verifica consecinţele şi termenii de aplicare. Totul va fi apoi prezentat miniştrilor apărării la 14 octombrie la o reuniune comună cu colegii lor pentru afacerile externe, 'pentru o concluzie la summitul' NATO din noiembrie de la Lisabona.

 

Turiştii israelieni renunţă la Turcia pentru Bulgaria

 

Israelul va redirecţiona 400.000 dintre turiştii săi din Turcia spre Bulgaria, ca urmare a înrăutăţirii relaţiilor bilaterale dintre Turcia şi Israel, a declarat, joi, ministrul Serviciilor Sociale din Israel, Isaac Herzog, la sfârşitul unei întâlniri cu omologul său bulgar, Totyu Mladenov.

?După deteriorarea relaţiilor noastre cu Turcia, care a fost principala destinaţie pentru aproximativ 400.000 dintre turiştii noştri, în mod natural Bulgaria va fi cea mai bună alternativă pentru ei?, a declarat Isaac Herzog. Acesta a solicitat guvernului bulgar să facă eforturi pentru promovarea în Israel a destinaţiilor turistice din Bulgaria, comunică Novinite.

Recentul conflict din fâşia Gaza, provocat de raidul israelian împotriva unei flotile cu ajutoare, incident în cursul căruia au murit nouă cetăţeni turci, a deteriorat relaţiile tradiţionale bune dintre Turcia şi Israel.

 

 

 

 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close