Antena 3 CNN Externe Revista presei Georgia -Rusia deschid graniţa.Proiect: Închisoare pe viaţă pentru avort în Utah

Revista presei Georgia -Rusia deschid graniţa.Proiect: Închisoare pe viaţă pentru avort în Utah

Revista presei Georgia -Rusia deschid graniţa.Proiect: Închisoare pe viaţă pentru avort în Utah
02 Mar 2010   •   04:05

Închisoare pe viaţă pentru avort - proiect de lege în statul Utah


Un proiect de lege propus în statul american Utah, care ar putea aduce procese penale şi pedepse care pot merge până la închisoarea pe viaţă pentru femeile care suferă întreruperi de sarcină, a scandalizat deja feministele şi organizaţiile de drepturile omului din SUA.
Adoptat cu o majoritate covârşitoare de ambele tabere politice din legislativul statului Utah la Salt Lake City, la începutul acestui an, proiectul aşteaptă să fie promulgat de guvernatorul republican al statului, Gary Herbert.
Nu este deloc clar dacă această controversă din ce în ce mai mare pe tema actului propus va încetini sau chiar împiedica promulgarea.
Principala modificare adusă de lege în statul în care mormonii sunt majoritari este posibilitatea cercetării penale a femeilor care recurg la mijloace ilegale de întrerupere de sarcină, arată New YorkTimes.
Actul normativ cuprinde însă şi o prevedere conform căreia femeile găsite vinovate de un act "intenţionat, conştient sau neglijent" care duce la o pierdere de sarcină pot atrage acuzaţia de crimă.

Opozanţii proiectului spun că printre actele despre care legea vorbeşte se pot regăsi situaţii precum băutul unui pahar de vin în plus, mersul pe un trotuar îngheţat sau schiatul.

Actul normativ controversat a apărut ca răspuns la cazul unei tinere de 17 ani, însărcinate în luna a şaptea, care a plătit cu 150 de dolari un bărbat pentru ca acesta să o bată, sperând că agresiunea va duce la întreruperea sarcinii.

Copilul s-a născut, în ciuda planului celor doi, iar agresorul plătit se află deja după gratii, însă autorităţile din Utah au constatat că nu au nicio bază legală pentru a o condamna pe tânără.

Eforturile de ultim moment de eliminare din text a referirii la acte "neglijente" au eşuat, fiind astfel alimentate temerile cum că actul normativ va deveni unul imposibil de aplicat şi care, în plus, ar deveni o ameninţare la drepturile fundamentale ale femeilor.






Furtuna Xynthia a făcut 50 de victime în Franţa
Furtuna Xynthia, care a afectat vestul teritoriului francez, a provocat moartea a 50 de persoane în Franţa şi dispariţia altor nouă, potrivit ultimului bilanţ provizoiu prezentat luni de serviciul securităţii civile.
Bilanţul precedent era de 48 de morţi, arată Reuters.
Pe de altă parte, autorităţile au înregistrat nouă dispariţii: şapte în departamentul Vendee şi două în Charentes Maritimes.
Departamentul Vandee este cel care a plătit cel mai mare tribut furtunii, cu 33 de persoane decedate, urmat de Charentes Maritimes (10 morţi).
Însoţită de rafale violente de vânt şi de o maree puternică, furtuna a traversat o parte din Europa la sfârşitul săptămânii trecute.

Luni a prânz, 220.000 de locuinţe erau în continuare private de electricitate în Franţa, potrivit ERDF, filială de distribuţie a Electricite de France (EDF).





Lider Hamas dezmoşteneşte fiul care spiona pentru Israel



Liderul Hamas aflat în închisoare şi-a dezmoştenit fiul, după ce acest a recunoscut că a spionat mişcarea islamistă în numele Israel şi a jucat un rol important în asasinarea unor lideri.
Şeik Hassan Yussef declarat că decizia fost anunţat, în pofida faptului că bărbatul a trădat musulmanii prin cooperare sa cu duşmanii lui Allah, explică RIA Novosti
Haaretz relata recent că Mosab Hassan Yussef, 32 de ani, a fost unul din informatorii de top ai sectorului financiar. Articolul se baza pe o carte a acestuia.





Georgia -Rusia deschid graniţa


Singurul punct de frontieră practicabil dintre Georgia şi Rusia s-a redeschis luni după trei ani. Punctul de control trece printr-un scurt pasaj al Muniţilor Caucaz. Aceasta este singura graniţă ce nu trece prin statul separatis Osetia de Sud, transmite AFP.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close