Antena 3 CNN Externe Revista presei. Dubai neagă că ?spală? banii piraţilor. Rice şi Cheney au aprobat torturarea deţinuţilor

Revista presei. Dubai neagă că ?spală? banii piraţilor. Rice şi Cheney au aprobat torturarea deţinuţilor

3 minute de citit Publicat la 06:35 24 Apr 2009 Modificat la 06:35 24 Apr 2009
Revista presei. Dubai neagă că ?spală? banii piraţilor. Rice şi Cheney au aprobat torturarea deţinuţilor

Raport Senat SUA: Rice şi Cheney au aprobat torturarea deţinuţilor de către CIA

Oficiali de top ai administraţiei Bush au dat CIA aprobarea de a folosi simularea înecului şi alte tehnici controversate de interogatoriu, începând cu anul 2002, arată un raport al Senatului american.
Dick Cheney şi Condoleezza Rice sunt printre oficialii care au dat OK pentru folosirea acestor tehnici.
Astfel, pe 17 iulie 2002, consilierul de securitate naţională Condoleezza Rice, care ulterior a devenit secretar de stat, a spus că CIA poate trece la "metode alternative de interogar" în chestionarea suspectului al Qaeda Abu Zubaydah, scrie CNN.
O săptămână mai târziu procurorul general John Ashcroft a stabilit că asemenea tehnici de interogare erau legale.
Tehnicile au fost din nou aprobate de administraţia Bush în primăvara anului 2003, când CIA a cerut ?o reafirmare a politicilor şi practicilor din programul de interogare?.
La o întâlnire dintre vicepreşedintele Dick Cheney, Directorul CIA George Tenet, Ashcroft şi Rice, împreună cu consilierii lor, s-a reafirmat că ?programul CIA este legal şi reflectă politica administraţiei?, se arată în raport.

Jacob Zuma se îndreaptă spre preşedinţia Africii de Sud

Mii de suporteri ai partidului Congresul Naţional African au sărbătorit cu Jacob Zuma la Johannesburg avansul luat în alegerile din Africa de Sud ce pare să îl plaseze pe acesta în poziţia favorită de următor preşedinte al ţării.
Zuma, care a cântat şi dansat imnul său anti-apartheid ?Adu-mi mitraliera?, a subliniat că ANC nu sărbătoreşte victoria, deşi cu 60% din voturi numărate, pare a fi sigur de aceasta, crede Reuters.
ANC avea 66,52% din opţiunile de vot, la puţin de cele două treimi ce i-ar permite să schimbe Constituţia, deşi formaţiunea politică a promos că nu va abuza de acest drept.
Zuma, poligam care a învăţat singur să citească, se descrie ca un campion al săracilor.

Obama vrea pedepsirea abuzurilor emitenţilor de cărţi de credit

Preşedintele american a promis că va sprijini adoptarea unei legislaţoo care să îi protejze pe posesorii de cărţi de credit de creşterea nejustificată a dobânzilor şi să îi pedepsească pe emitenţii care se angajează în practici necinstite.
Barack Obama a precizat că deşi cărţile de credit sunt o importantă sursă de lichidităţi pentru consumatori, ?zilele în care oricând, din orice motiv cresc ratele sau comisioanele trebuie să se încheie?.
Declaraţiile au fost făcute după o întâlnire la Casa Albă cu reprezentanţii a 14 instituţii emitente, relatează USA Today.
Obama a declarat că vrea să se asigure că acestea ?fac un profit rezonabil, dar de o manieră responsabilă?, iar emitenţii care se angajează în practici ilegale ?vor simţi greutatea legii?.
Noua legislaţie, la care lucrează atât Parlamentul, cât şi echipa lui Obama, ar trebui să intre în vigoare anul viitor. Se doreşte astfel protejarea consumatorilor, în special în timp de mare recesiune, fără a impune reguli care ar îngreuna posibilitatea băncilor de a oferi credite sau de a plasa creditele în afara posibilităţii de accesare pentru mulţi doritori.


Dubai neagă că spală banii piraţilor

Adjunctul poliţiei din Dubai a negat relatările conform cărora piraţii ar fi spălat bani prin băncile din acest stat. Generalul Khamis Mattar al-Mazeina a răspuns astfel unor acuze publicate de ziarul britanic The Independent, ce a citat investigatori angajaţi de armatori, ce susţineau că grupurile de piraţi operează în Dubai şi alte state din Golf pentru a spăla banii ceruţi ca recompense.
Piraţii somalezi declaraseră în trecut pentru Associated Press că primesc ajutor de la persoane din Dubai, centru financiar din Orientul Mijlociu aflat în mijlocul unor activităţi ilicite şi mutări de bani ce au finanţat terorismul, scrie CBS.
Al-Mazeina susţine că Dubai nu este implicat în asemenea activităţi şi că ?Emiratele Arabe Unite este singura ţară din regiune care are un dosar al condamnării spălării de bani."
Al-Mazeina a subliniat că Dubai are reguli stricte pentru a preveni asemenea activităţi, inclusiv un statut ce prevede ca orice sumă mai mare de 11000 de dolari să fie verificată pentru a nu fi ilicită.
Experţii internaţionali cred că piraţii ce operează în Oceanul Indian şi Golful Aden au strâns anul trecut 80 de milioane de dolari din recompense după deturnarea a zeci de vase.



Venezuela redă o insulă SUA

Guvernul venezuelean a donat formal o insulă de lângă Philadelphia înapoi Statelor Unite. Petty Island, o insulă nelocuită de circa 214 ha, este situată pe râul Delaware în statul New Jersey. A fost cumpărată de compania energetică de stat venezueleană PDVS în 1990, reaminteşte BBC News.
Preşedintele Hugo Chavez anunţase măsura la summitul regional de săptămâna trecută ca parte a îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două state.
Insula a fost folosită pentru a depozita combustibil. Iar recent a fost în mijlocul unor controverse, dezvoltatorii dorind să construiască acolo un teren de golf, hoteluri şi un cazino.



Antena3.ro

×
Etichete: pirati somalezi
TOP articole
x close