Antena 3 CNN Externe Revista presei. Cehia pune piedici Tratatului de la Lisabona. Israel: Un acord de pace este imposibil acum

Revista presei. Cehia pune piedici Tratatului de la Lisabona. Israel: Un acord de pace este imposibil acum

Revista presei. Cehia pune piedici Tratatului de la Lisabona. Israel: Un acord de pace este imposibil acum
09 Oct 2009   •   04:42
Cehia pune piedici Tratatului de la Lisabona

Preşedintele ceh, Vaclav Klaus, pune o nouă condiţie pentru semnarea Tratatului de la Lisabona, a anunţat joi premierul suedez Fredrik Reinfeldt, după ce a discutat cu el.
Klaus "doreşte adăugarea unei note în subsolul unei pagini, de două fraze", conform preşedintelui în exerciţiu al Uniunii Europene.
"Din câte ştiu, el face o legătură între acest lucru şi Carta drepturilor fundamentale" a Uniunii Europene, a adăugat în faţa presei şeful Guvernului suedez.
"Apoi vrea de la Consiliul European să se pronunţe asupra acestei note din subsolul paginii", a precizat Reinfeldt, citat de The Independent. "I-am spus că acesta este un mesaj nepotrivit la momentul nepotrivit, că este foarte târziu în proces. A fost o muncă îndelungată cu Tratatul şi am fi putut avea (această condiţie) înainte, iar eu cred că asta vor spune colegii mei europeni".
Oficialii europeni au făcut presiuni mai multe zile pentru a obţine o clarificare privind intenţiile Cehiei.
Polonia şi Cehia sunt ultimele state europene care mai trebuie să ratifice Tratatul pentru a intra în vigoare, dar liderul de la Varşovia a promis că va semna actul după rezultatul pozitiv al referendumului irlandez. Conform documentului, UE ar avea o mai mare greutate în politica externă prin numirea unui ministru de externe, a unui preşedinte şi prin crearea unui mecanism mai rapid de luare a deciziilor



Israel: Un acord de pace este imposibil acum

Ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman crede că nu există nicio şansă ca actualul confict israeliano-palestian să fie încheiat pentru mulţi ani de acum înainte, scrie JTA.
Ideea unui acord pe termen lung privind încetarea conflictului nu este realistă şi oricine crede că un astfel de acord poate fi încheiat în curând nu înţelege situaţia, a menţionat Avigdor Lieberman.
Cele două părţi ar trebui să facă eforturi pentru a încheia acorduri provizorii, care ar crea stabilitate şi ar lăsa subiectele dure dintre părţi pentru o 'etapă mai târzie', a conchis responsabilul israelian, arată şi The Times.
Înainte de o întrevedere cu emisarul special american George Mitchell, acesta a menţionat că îi va transmite că ?există multe conflicte în lume ce nu au ajuns la o soluţie,iar oamenii au ajuns să se înveţe cu aceasta?.




SUA cere intervenţia OMC în conflictul cărnii de pui cu Europa

Statele Unite au anunţat că au cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului să decidă în privinţa restricţiilor impuse de Uniunea Europeană contra cărnii de pui tratată se reducă patogenii.
SUA arăta că nu există dovadă ştiinţifică că folosirea tratamentelor de reducere a patogenilor ar prezenta ameninţări la sănătate pentru consumatori.
Washington şi-a exprimat regretul că disputa nu a fost rezolvată în negocierile anterioare pentru ca livrările de carne de pui americane să ajungă în Europa, motiv pentru care cere o sentinţă a OMC, arată AFP.
Cazul implică tratarea puiului cu chimicale care, potrivit Washingtonului, au fost aprobate de organismele de siguranţă alimentară atât din SUA, cât şi europene.
Oficialii americani apreciază căUE a blocat importul în 1997 din cauza faptului că discuţiile nu au putut rezolva disputa.



Sud-africancă albă primeşte azil în Irlanda pentru că a fost discriminată

Dianne Jefferson, o femeie albă din Africa de Sud, a primit permisiunea de a sta în Irlanda după ce a pretins că în ţara natală riscă să devină o victimă a discriminării rasiale.
Femeia, în vârstă de 22 de ani, a declarat autorităţilor că riscă foarte mult tocmai pentru că este o tânără albă, transmite The Telegraph.
În medie, în Africa de Sud, se produc 50 de crime şi 200 de infracţiunie secuale pe zi. În total, între aprilie 2008 şi martie 2009 s-au înregistra 18148 crime.


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close