Antena 3 CNN Externe Revista presei. Beijing cere SUA să prevină activităţile separatiste pe teritoriul. Teroristul din Mumbai cere să fie spânzurat. China şi Rusia au început exerciţii militare

Revista presei. Beijing cere SUA să prevină activităţile separatiste pe teritoriul. Teroristul din Mumbai cere să fie spânzurat. China şi Rusia au început exerciţii militare

Revista presei. Beijing cere SUA să prevină activităţile separatiste pe teritoriul. Teroristul din Mumbai cere să fie spânzurat. China şi Rusia au început exerciţii militare
23 Iul 2009   •   05:37
China cere SUA să prevină activităţile separatiste pe teritoriul său

Diplomaţia chineză a cerut Statelor Unite să prevină activităţile separatiste contra Chinei pe teritoriul american, apreciind că protestele din regiunea Xinjiang reprezintă un incident criminal violent şi grav.
?Natura revoltei nu este nici etnică, nici religioasă, ci un grav şi violent incidet organizat de forţe teroriste, separatiste şi extremiste străine," aprecia viceministrul de Externe He Yafei la prima rundă de negocieri strategice şi economice China-SUA.
Violenţele din Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, au dus la moartea a 197 persoane şi rănirea altor peste 1.600, aminteşte Xinhua.
Unii separatişti, printre care preşedinte Congresului Mondial al Uigurilor, Rebiya Kadeer, care a fugit în SUA în 2005, au condus activităţi separatiste din alte state,a notat He.
Rebiya Kakeer şi Congresului său, care cere independenţa Xinjiang, sunt acuzaţi de partea chineză de organizarea evenimentelor din Urumqi, dar şi a unor proteste la unele ambasade chineze din lume.

Rusia îşi va testa apărarea nucleară cu supercomputere

Consiliul rus de Securitate va aborda o serie de proiecte pentru dezvoltarea de supercomputere pentru a teste eficienţa apărării nucleare a statului, a anunţat preşedintele rus, Dmitri Medvedev

"Conform cu interdicţia globală a testelor nucleare, putem folosi doar simulările pe calculator pentru a ne asigura de fiabilitatea apărării nucleare ruse," puncta Medvedev, citat de RIA Novosti.
"De aceea, cele mai puternice supercomputere vor fi în centrele nucleare federale" .
Acesta a anunţat că s-a alocat suma de circa 80 milioane de dolari pentru crearea unui calculator capabil de un catralion de operaţiuni simultan.


Teroristul din Mumbai cere să fie spânzurat

Pakistanezul care şi-a recunoscut rolul său în atacurile de la Mumbai a declarat că preferă să fie spânzurat în această lume decât să înfrunte "pedeapsa Domnului " în următoarea viaţă.

?Orice am făcut, am făcut în această lume. Ar fi mai bine să fiu pedepsit aici. Ar fi mai bine decât pedeapsa lui Dumnezeu. De aceea, am pledat vinovat?, a declarat Mohammed Ajmal Qasab tribunalului, relatează The Daily Telegraph.

Acesta a luat prin suprindere judecătorii, luni, când şi-a recunoscut vinovăţia în atacurile ce au dus la decesul a 166 persoane.
?Dacă sunt spânzurat pentru asta, nu mă deranjează. Nu vreu milă de la tribunal. Înţeleg implicaţiile acceptării crimei."


China şi Rusia au început exerciţii militare

China şi Rusia au început miercuri exerciţii militare comune de mare amploare, concentrate pe lupta împotriva terorismului şi a separatismului etnic, pe fondul protestelor de la Xinjiang.

Manevrele, cu o durată de cinci zile, au ca obiectiv să "arate că Rusia şi China dispun de resursele necesare pentru a garanta stabilitatea şi securitatea regiunii", declara şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de AFP.


Aproximativ 1.300 de militari din partea fiecărei ţări participă la aceste manevre, intitulate " Misiune de Pace 2009 " şi desfăşurate de o parte şi de alta a frontierei în regiunile Kabarovsk (Extremul-Orient rus) şi Baicheng (nord-estul Chinei).

Douăzeci şi două de avioane ruseşti şi 40 chineze, inclusiv avioane de luptă, elicoptere de atac şi avioane pentru transportul trupelor sunt implicate în aceste exerciţii.

Un cutremur a deplasat Noua Zeelandă mai aproape de Australia

Un cutremur de 7,8 grade ce a avut loc săptămâna trecută a mutat sudul Noii Zeelande mai aproape de Australia. Cu o distanţă ce le separă de 2250 kilometri, cei 30 de centrimetri cu care s-a deplasat pământul nu înseamnă foarte mult.
Cu toate acestea, cercetătorul Ken Gledhill sublinia că aceasta dovedeşte forţa imensă a cutremurului, cel mai mare din lume în acest an.
În timp ce sudul insulei s-a deplasat cu 30 centrimetri mai aproape de Australia, estul coastei s-a deplasat un centrimetru spre vest, transmite AFP.
Cel mai mare cutremur din Noua Zeelandă din ultimii 78 de ani a provocat doar daune minore clădirilor.
A fost generat şi un mic tsunami, cu un vârf pe coasta de vest de un metru.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close