Antena 3 CNN Externe Revista presei. Analist rus: Alegerea lui Ahmadinejad a fost mai democratică decât în Moldova. Experţi: Avionul Air France 447 s-a dezintegrat în aer

Revista presei. Analist rus: Alegerea lui Ahmadinejad a fost mai democratică decât în Moldova. Experţi: Avionul Air France 447 s-a dezintegrat în aer

3 minute de citit Publicat la 05:38 18 Iun 2009 Modificat la 05:38 18 Iun 2009
Revista presei. Analist rus: Alegerea lui Ahmadinejad a fost mai democratică decât în Moldova. Experţi: Avionul Air France 447 s-a dezintegrat în aer
Analist rus: Alegerea lui Ahmadinejad a fost mai democratică decât în Moldova

Un analist rus care a monitorizat alegerile prezidenţiale contestate din Iran, de la 12 iunie, a sugerat că scrutinul a fost mai democratic decât cele din Republica Moldova sau Belorusia.


Pavel Zarifulin, editor şef al site-ului rus de analize şi informaţii Geopolitika, a declarat că ziarele opoziţiei au fost publicate în timpul campaniei electorale şi că televiziunea de stat iraniană a difuzat manifestaţiile împotriva lui Ahmadinejad.

"Am fost observator la multe alegeri, inclusiv în Belarus şi Moldova, dar niciodată nu am văzut alegeri atât de democratice ca în Iran", a afirmat Zarifulin, citat de RIA Novosti.


Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a fost reales cu 63 la sută din voturi, însă principalul contracandidat al său, Mir Hossein Moussavi, şi susţinătorii acestuia afirmă că alegerile au fost fraudate.

Zarifullin mai arăta că protestele au loc în doar două regiuni din Teheran, iar restul capitalei rămâne liniştită, precum şi în alte regiuni din Iran, deoarece restul ţării l-ar fi sprijinit pe Ahmadinehad.

Experţi: Avionul Air France 447 s-a dezintegrat în aer

Autopsiile victimelor zborului Air France prăbuşit în Atlantic par să indice că avionul s-a rupt în aer. Anchetatorii au găsit fracturi la nivelul picioarele,bratelor sau şoldurilor, alături de bucăţi mari de fuselaj, ceea ce indică că avionul s-a rupt în aer, susţin experţii.
Biroul de Anchete şi Analize (BEA), însărcinat cu ancheta în Franţa asupra accidentului aeronavei Airbus A330, între Rio şi Paris, la 1 iunie, a apreciat miercuri că se apropie de "scopul" de a "înţelege" cauzele prăbuşirii.
Astfel, reprezentantul acestuia, Paul-Louis Arslanian declara că anchetatorii încep să aibă o imagine ?mai puţin înceţoşată?, transmite AP.
Referindu-se la relatările din presa braziliană, ce vorbea de fracturi multiple ale victimelor, Frank Ciacco, expert american în autopsii a Comisie de siguranţă în transport, arăta că acestea indică o dezintegrare în aer, ?mai ales dacă vezi şi bucăţi mari din aeronavă?.
De asemenea, lipsa hainelor este un indicator în acest sens.

Probe circumstanţiale despre fraudarea alegerilor în Iran
Alegerile din Iran, dar mai ales protestele rezultate în urma realegerii lui Ahmadinejad sunt urmărite atent în Occident. Deşi există suspiciuni de fraudă electorală, acuzată de altfel şi de opoziţie, care nu crede în cele 63 de procente obţinute de preşedinte, până acum nu au apărut dovezi concrete.
Cu toate acestea, există probe circumstanţiale. Dintre ultimele 12 sondaje de opinie, şapte îl plasau pe liderul opoziţiei Hossein Mousavi în frunte, iar cinci pe Ahmadinejad.
Autorităţile au reuşit să numere circa 39 de milioane de voturi, manual, în decurs de trei ore de la închiderea urnelor.
Cele 24,5 milioane de voturi ale preşedintelui îl fac cel mai popular ales din istoria republicii islamice, chiar când economia este în criză, a calculat The Times.
Rezultatele oficiale ale lui Mousavi, azer, arată că abia l-a învins pe Ahmadinejad în regiunea Azerbaidjanul de vest, dar a fost învins acasă, în cel de Est. În plus se apreciază că prezenţa masivă la vot, precum cele 85% de vineri, avantajează, în mod tradiţional, candidatul moderat, ai cărui suporteri tradiţionali sunt reticenţi a legitima sistemul politic prin vot.
Candidaţii opoziţiei au prezentat numeroase nereguli precum excluderea reprezentanţilor lor din secţiile de votare sau de la numărătoarea voturilor, cumpărarea voturilor, votul cu buletine false, sau un număr de alegători mai mare în unele zone decât numărul populaţiei.


SUA extinde drepturile pentru gay

Preşedintele american Barack Obama a extins beneficiile de serviciu şi pentru partenerii gay ai angajaţilor guvernului american, un pas pe care l-a calificat ca fiind primul spre încetarea discrimănării homosexualilor şi lesbienelor, relatează Reuters.
Obama a mai cerut Congresului să extindă beneficiile de pensionare sau asigurarea medicală la toate familiile homesexuale din cei 1,9 milioane angajaţi federali.
?Multora din angajaţii dedicaţi, muncitori şi patrioţi ai guvernului nostru le-au fost negate drepturile de bază de care se bucură colegii lor, pentru un simplu motiv: oamenii pe care îi iubesc sunt de acelaşi sex", declara Obama înainte de semnarea actului de extindere a dreptului la beneficii.

Antena3.ro

×
x close