Antena 3 CNN Externe Revista presei. Afganistan acuză forţele internaţionale că au ucis zece civili. Rusia nu exclude schimbarea sistemului politic. Moldova şi Ucraina demarcă graniţa comună pe tronsonul transnistrean

Revista presei. Afganistan acuză forţele internaţionale că au ucis zece civili. Rusia nu exclude schimbarea sistemului politic. Moldova şi Ucraina demarcă graniţa comună pe tronsonul transnistrean

3 minute de citit Publicat la 04:31 29 Dec 2009 Modificat la 04:31 29 Dec 2009
Revista presei. Afganistan acuză forţele internaţionale că au ucis zece civili. Rusia nu exclude schimbarea sistemului politic. Moldova şi Ucraina demarcă graniţa comună pe tronsonul transnistrean
Hamid Karzai acuză forţele internaţionale din Afganistan că au ucis zece civili

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a acuzat luni forţele internaţionale că au ucis sâmbătă, în estul ţării, zece civili, dintre care opt elevi, condamnând ferm această operaţiune.
Forţa NATO susţine că nu a desfăşurat sâmbătă nici o operaţiune în regiune, dar unul din responsabilii săi la Kabul a afirmat că forţele speciale americane au acţionat în acel moment, scrie AFP.
"Primele elemente arată că zece civili, dintre care opt elevi, au fost ucişi sâmbătă în cadrul unei serii de operaţiuni efectuate de forţele internaţionale în provincia Kunar", se arată într-un comunicat al preşedinţiei afgane.
"Preşedintele Karzai condamnă ferm operaţiunea care a provocat moartea civililor şi a trimit o delegaţie pentru a ancheta incidentul", potrivit comunicatului.
Bilanţul ar mai putea creşte după prezentarea rezultatelor anchetei, a afirmat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului afgan.
Potrivit unui oficial militar din cadrul NATO, forţele speciale americane au desfăşurat timp de mai multe zile operaţiuni de-a lungul frontierei cu Pakistanul, în special în provincia Kunar. "Au ucis şi capturat numeroşi talibani", a adăugat oficialul.



Olanda anunţă sfârşitul epidemiei de gripă porcină pe teritoriul său

Epidemia de gripă A/H1N1, care afectează de la sfârşitul lui octombrie Olanda, este considerată încheiată în această ţară, a anunţat luni Institutul olandez pentru sănătate şi mediu (RIVM).
Nu mai este vorba de epidemie", a declarat un purtător de cuvânt al RIVM, Martijn Sobels, citat de The Independent.
"Numărul cazurilor de gripă A/H1N1 semnalate a continuat să scadă săptămâna trecută, ajungând la 4,4 persoane la 10.000 de locuitori. În cazul unei epidemii este vorba de 5,1 bolnavi la 10.000" de locuitori, a adăugat acesta.



Dmitri Medvedev nu exclude schimbarea sistemului politic din Rusia

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a subliniat luni necesitatea schimbării sistemului politic în Rusia. Astfel, în cadrul unei declaraţii politice, acesta a dezvăluit intenţia de a schimba sistemele economice şi politice ale Rusiei pentru a permite statului să facă faţă provocărilor naţionale şi internaţionale.
?În faţa ţării noastre se află o întreagă paletă de probleme noi sau provocări noi. Sper să le facem faţă într-o măsură mai mică sau mai mare?, a declarat preşedintele rus, cu ocazia ceremoniei decernării premiilor de stat pe anul 2009 la Kremlin, scrie PTI News.
?Este necesar să schimbăm în mod substanţial economia, sfera socială, evident, sistemul politic, pentru că nimic nu este încremenit în proiect, chiar şi cele mai importante succese ale noastre din ultima vreme. Aceasta nu înseamnă că putem să ne relaxăm, să răsuflăm uşuraţi şi să nu mai facem nimic?.
Preşedintele rus nu a detaliat în cel fel ar putea să fie schimbat sistemul politic din Rusia.




Moldova şi Ucraina încep demarcarea graniţei comune pe tronsonul transnistrean


Republica Moldova şi Ucraina au lanst procesul demarcării graniţei lor comune pe tronsonul transnistrean. Anunţul că procesul demarcării graniţei moldo-ucrainene va începe până la sfârşitul acestui an a fost făcut la mijlocul lunii decembrie de ministrul ucrainean de externe Piotr Poroşenko, cu ocazia unei vizite la Chişinău, în cadrul căreia a dezbătut această problemă cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, precum şi cu omologul său moldovean Iurie Leancă.
O altă temă a discuţiilor purtate de Poroşenko la Chişinău a fost cooperarea între Kiev şi Moscova în cadrul programului Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, aminteşte ITAR TASS, menţionând că, la finalul convorbirilor de la Chişinău, şefii diplomaţiei Republicii Moldova şi Ucrainei au semnat un apel comun către UE cu privire la angajarea mecanismelor financiare ale Parteneriatului Estic în crearea Euroregiunii Nistru.
Problema demarcării graniţei a fost examinată şi vineri, la Kiev, de către ministrul ucrainean de externe şi liderul Transnistriei, Igor Smirnov. Acesta din urmă a insistat asupra participării cu drepturi egale a Tiraspolului la demarcarea tronsonului transnistrean al graniţei. Conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, părţile au examinat de asemenea 'căile intensificării procesului de rezolvare a diferendului transnistrean şi de asigurare a necesităţilor cultural-umanitare ale minorităţii ucrainene din Transnistria.
Antena3.ro

×
x close