Incidentul a fost semnalat marți după înregistrarea unui număr mare de decese în rândul păsărilor crescute de particulari într-o ogradă din Dordogne din cauza unui virus neindentificat, notează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
"A fost activat planul național de intervenție sanitară de urgență", prevăzut de "normele europene și internaționale", a asigurat Ministerul.
Agenția națională de securitate sanitară (Anses) a identificat marți seara virusul. Este vorba de o variantă a virusului H5N1 înalt patogen pentru păsări și este în studiu "secvențierea" sa. Pare să fie vorba de un tip detectat cu anterioritate în Europa dar care avea atunci un nivel patogen inferior.
Perimetrul de supraveghere în jurul crescătoriei a fost extins la 10 kilometri, în jurul căruia va fi urmărită inclusiv fauna sălbatică, potrivit Ministerului.
Autoritățile evaluează și gradul de pericol al virusului pentru oameni, deși Ministerul a reamintit că gripa aviară "nu este transmisibilă la om prin consumul de carne, ouă, pate de ficat sau oricare alt produs alimentar" din carne de pasăre.
Ministrul agriculturii, doamna Stéphane Le Foll, va reuni joi Comitetul Național de Orientare și Politică Sanitară Animală pentru a analiza măsurile ce trebuie adoptate împotriva gripei aviare.