Antena 3 CNN Externe Reuniune de urgenţă a ONU, după ce Coreea de Nord a lansat pe orbită un satelit

Reuniune de urgenţă a ONU, după ce Coreea de Nord a lansat pe orbită un satelit

Reuniune de urgenţă a ONU, după ce Coreea de Nord a lansat pe orbită un satelit
05 Apr 2009   •   12:25

Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte duminică seară, ora 22.00, ora României pentru a discuta problema Coreei de Nord, care a lansat o rachetă, despre care oficialii de la Phenian spun că ar fi un satelit de comunicaţii. Măsura nu a fost însă privită cu ochi buni de liderii lumii, care cred că în acetst fel coreenii probează rachete cu rază lungă ce ar putea să loveasă Alaska.

Totuşi, potrivit ultimelor informaţii care vin din partea unor oficiali ai armatei americane, citaţi de BBC, racheta nord coreeană, care trebuia să ducă satelitul în spaţiu, s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.

Preşedintele american Barack Obama a calificat drept o ?provocare? lansarea unei rachete spaţiale nord-coreene. Obama s-a alăturat cererii Japoniei de convocare, de urgenţă, a Consiliului de Securitate. El consideră că nord-coreenii au urmărit, de fapt, să testeze racheta cu rază lungă de acţiune Taepodong-2, care ar putea lovi statul american Alaska.

Regimul de la Phenian susţine că a urmărit doar să lanseze un satelit de comunicaţii iar, potrivit agenţiei de presă sud-coreene, racheta transporta, într-adevăr, un satelit. Lansarea a fost confirmată şi de guvernul de la Tokio care a precizat că racheta a survolat Japonia, iar cele două etaje ale sale s-au prăbuşit în Oceanul Pacific.

?Chiar dacă Phenianul a lansat un satelit, noi considerăm că încă se încalcă rezoluţia ONU care interzice Coreei de Nord să desfăşoare orice activitate cu rachete. În ciuda cererilor noastre de a înceta testele, Coreea de Nord a continuat lansarea?, spune secretatul şef al cabinetului japonez, Takeo Kawamura.

Comunitatea internaţională a avertizat, în ultimele zile, Coreea de Nord să nu lanseze racheta, dar regimul de la Phenian a ignorat apelurile. Coreea de Nord a provocat, până acum, două crize internaţionale prin lansări de rachete cu rază lungă de acţiune, în 1998 şi 2006.



Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close