Totuşi, potrivit ultimelor informaţii care vin din partea unor oficiali ai armatei americane, citaţi de BBC, racheta nord coreeană, care trebuia să ducă satelitul în spaţiu, s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.
Preşedintele american Barack Obama a calificat drept o ?provocare? lansarea unei rachete spaţiale nord-coreene. Obama s-a alăturat cererii Japoniei de convocare, de urgenţă, a Consiliului de Securitate. El consideră că nord-coreenii au urmărit, de fapt, să testeze racheta cu rază lungă de acţiune Taepodong-2, care ar putea lovi statul american Alaska.
Regimul de la Phenian susţine că a urmărit doar să lanseze un satelit de comunicaţii iar, potrivit agenţiei de presă sud-coreene, racheta transporta, într-adevăr, un satelit. Lansarea a fost confirmată şi de guvernul de la Tokio care a precizat că racheta a survolat Japonia, iar cele două etaje ale sale s-au prăbuşit în Oceanul Pacific.
?Chiar dacă Phenianul a lansat un satelit, noi considerăm că încă se încalcă rezoluţia ONU care interzice Coreei de Nord să desfăşoare orice activitate cu rachete. În ciuda cererilor noastre de a înceta testele, Coreea de Nord a continuat lansarea?, spune secretatul şef al cabinetului japonez, Takeo Kawamura.
Comunitatea internaţională a avertizat, în ultimele zile, Coreea de Nord să nu lanseze racheta, dar regimul de la Phenian a ignorat apelurile. Coreea de Nord a provocat, până acum, două crize internaţionale prin lansări de rachete cu rază lungă de acţiune, în 1998 şi 2006.
Antena 3