Antena 3 CNN Externe Resturile unei rachete lansate de Beijing s-au prăbușit într-un sat din China și i-au pus pe localnici pe fugă

Resturile unei rachete lansate de Beijing s-au prăbușit într-un sat din China și i-au pus pe localnici pe fugă

Long March 2C hepta Abaca Press Xinhua
Racheta Long March 2C, care s-a prăbușit într-un sat din China, fotografiată în momentul lansării, pe 22 iunie 2024. Sursă foto: hepta / Abaca Press / Xinhua
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2024   •   16:07

Rămășițele unei rachete cu care China a plasat pe orbită un satelit s-au prăbușit peste un sat din sud-vestul țării, iar imaginile care au surprins incidentul s-au viralizat pe rețelele sociale, transmite CNN.

Puternica rachetă Long March 2C a luat startul sâmbătă, la ora locală 15, de la Centrul Spațial Xichang din provincia Sichuan.

Misiunea a trimis cu succes pe orbită un satelit dezvoltat de China și Franța pentru a studia exploziile de raze gamma specifice supernovelor care se transformă în stele neutronice sau în găuri negre.

Succesul lansării a fost resimțit puternic la sol în satul Xianqiao din provincia Guizhou, învecinată cu Sichuan.

Videoclipul filmat de un localnic și încărcat pe platforma Kuaishou a surprins momentul în care un cilindru de mari dimensiuni, urmat de o dâră de fum galben, a căzut pe un deal lângă sat.

Alte videoclipuri distribuite pe rețelele sociale din țară au înfățișat momentul prăbușirii din mai multe unghiuri, inclusiv o scenă în care sătenii, printre care și copii, fugeau cât îi țineau picioarele, cu mâinile la urechi și ochii la obiectul care cădea din cer.

Autoritățile chineze le-au cerut localnicilor să nu filmeze și să nu distribuie imaginile cu resturile de rachetă

Prăbușirea efectivă a fost marcată de o explozie puternică la sol.

"A fost o detunătură puternică, după care s-a simțit un miros înțepător", a declarat un martor, conform CNN.

Ulterior incidentului, autoritățile au comunicat că va avea loc o "misiune de recuperare a resturilor de rachetă", iar localnicii au fost avertizați să evite contactul cu acestea, din cauza riscului reprezentat de substanțele toxice.

În plus, rezidenților li s-a interzis, aparent fără succes, să facă fotografii ale resturilor sau să răspândească aceste imagini pe internet.

Markus Schiller, un expert în rachete și cercetător la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a declarat că rămășițele filmate de martori la prăbușirea de sâmbătă corespund propulsorului primei etape a rachetei Long March 2C.

Acest propulsor utilizează un amestec lichid de tetraoxid de azot și dimetilhidrazină.

Fumul galben din Xianqiao, provocat de un compus chimic puternic cancerigen

"Este o combinație care creează dâre de fum portocaliu. Compusul este extrem de toxic și cancerigen. Orice ființă care inhalează această substanță va avea probleme în viitorul apropiat", a spus cercetătorul, conform CNN.

Schiller a arătat că incidente precum cel de la Xianqiao se întâmplă frecvent în China, din cauza amplasării locației de lansare.

"Dacă dorești să lansezi ceva pe orbita joasă a Pământului, lansezi, de obicei, în direcția estică, pentru a obține un impuls suplimentar de la rotația Pământului. Dar o lansare spre est înseamnă că există sate în zona de cădere a propulsoarelor de rachetă ale primei trepte", a explicat specialistul.

Majoritatea rachetelor din China sunt lansate de la cele trei baze din interiorul țării: Xichang în sud-vest, Jiuquan în deșertul Gobi, în nord-vest, și Taiyuan în nord. Construite în timpul Războiului Rece, centrele au fost amplasate în mod deliberat departe de coastă, din motive de securitate.

În 2016, o a patra bază de lansare, Wenchang, a fost dată în funcțiune în insula Hainan.

Spre comparație, NASA și Agenția Spațială Europeană își lansează, de obicei, rachetele din locații de coastă, către ocean.

De asemenea, agențiile spațiale occidentale au renunțat în mare măsură la tipul de propulsoare cu combustibil lichid extrem de toxic.

Rusia și China, care are ambiția de a fi o putere spațială dominantă, încă utilizează această tehnologie, notează CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Femeia acuzată că a mușcat un copil pe o plajă din Năvodari se apără
x close