Racheta Long March 5B de 23 de tone, care a transportat modulul de laborator Wentian, a decolat de pe insula Hainan la ora locală 14:22, duminică, 24 iulie. Ulterior, modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital al Chinei.
Cu misiunea îndeplinită, racheta a intrat într-o coborâre necontrolată spre atmosfera terestră și nu este clar unde va ateriza. Coborârea necontrolată nu reprezintă o premieră, aceasta fiind a treia oară când China este acuzată că nu a gestionat în mod corespunzător resturile spațiale.
”Este un obiect metalic de 20 de tone. Deși se va sparge pe măsură ce va intra în atmosferă, numeroase bucăți, unele dintre ele destul de mari, vor ajunge la sol", a declarat Michael Byers, profesor la Universitatea British Columbia, potrivit CNN.
Resturile spațiale prezintă un risc extrem de mic pentru oameni, a explicat Byers, dar este posibil ca părți mai mari să provoace pagube dacă aterizează în regiuni locuite.
Byers a precizat că, din cauza creșterii numărului de deșeuri spațiale, riscul crește în special în emisfera sudică. Potrivit cercetării publicate în revista Nature Astronomy, corpurile de rachete au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare de a ateriza la Jakarta, Dhaka și Lagos decât la New York, Beijing și Moscova.
”Acest risc poate fi evitat în totalitate, deoarece acum există tehnologii și modele de misiuni", a declarat Byers.
Holger Krag, șeful Biroului pentru resturi spațiale al Agenției Spațiale Europene, a declarat că cea mai bună practică este de a efectua o reintrare controlată, vizând o zonă îndepărtată a oceanului. Comandamentul spațial american a declarat că va urmări căderea rachetei chinezești pe Pământ.
Pe baza condițiilor atmosferice variabile, punctul exact de intrare a rachetei în atmosfera terestră „nu poate fi precizat decât la câteva ore după reintrarea în atmosferă", a precizat purtătorul de cuvânt, dar se estimează că acest lucru se va întâmpla în jurul datei de 1 august.
China a fost aspru criticată anul trecut pentru modul în care a gestionat deșeurile spațiale, după ce a lansat un alt modul cu o rachetă similară. Rămășițele sale au plonjat în Oceanul Indian, în apropiere de Maldive, la 10 zile după lansare. NASA a declarat că China nu a reușit să „respecte standardele responsabile". China a răspuns criticilor învinuind SUA că a „exagerat temerile" legate de reintrarea rachetei și i-a acuzat pe oamenii de știință americani și NASA că ”acționează împotriva conștiinței lor" și că sunt „antiintelectuali".
În 2020, un miez de rachetă chineză, care cântărea aproape 20 de tone, a făcut o reintrare necontrolată în atmosfera terestră, trecând peste SUA, înainte de a se scufunda în Oceanul Atlantic.
Gunoaiele spațiale, cum ar fi sateliții vechi, reintră zilnic în atmosfera Pământului, dar majoritatea trec neobservate, deoarece ard cu mult înainte de a ajunge la sol. Doar resturile spațiale mai mari, cum ar fi navele spațiale și piesele de rachete, reprezintă un risc pentru oamenii și infrastructura de la sol.