Un restaurant cu stele Michelin din Belfast, Irlanda de Nord, se închide din cauza costurilor care devin prea scumpe, atât pentru clienți, cât și pentru operatorii de restaurante. Deanes EIPIC, restaurantul emblematic al unui imperiu început de bucătarul nord-irlandez Michael Deane în anii 1990, a câștigat prima sa stea Michelin într-un an de la deschiderea ca Deanes în 1997.
Cu toate acestea, luna aceasta, compania a anunțat că Deanes EIPIC se va închide până la sfârșitul anului 2023 din cauza sensibilității crescute la prețuri în rândul clienților și a impactului Covid, Brexit și a crizei costului vieții.
Meniurile de degustare la EIPIC costă 100 de lire sterline (aproximativ 123 de dolari), deci nu se află la capătul extrem al scalei de preț, dar, ca oraș mic, Belfast nu are fluxul de meseni bogați care se găsesc în Londra sau Paris.
Bucătarul-șef Alex Greene, finalist în cadrul emisiunii britanice "Great British Menu", a declarat că vede această mișcare ca fiind alarmantă și că industria ospitalității este în scădere.
"Costurile au scăpat de sub control. EIPIC, în ansamblu, nu era un restaurant care să moară. Oamenii au așteptări atunci când intră pe ușă. Costul de a veni în întâmpinarea acestei așteptări s-a dublat, a scăpat de sub control, iar noi nu putem dubla prețul”, spune acesta, conform CNN.