Antena 3 CNN Externe Republicanii ar vrea să-l pună sub acuzare pe Joe Biden. Un raport al Camerei Reprezentanților îl acuză de „trafic de influență”

Republicanii ar vrea să-l pună sub acuzare pe Joe Biden. Un raport al Camerei Reprezentanților îl acuză de „trafic de influență”

Joe Biden
Joe Biden. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Adrian Dumitru    |    19 Aug 2024   •   16:22

Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au dat publicităţii un raport în care afirmă că preşedintele Joe Biden a „comis infracţiuni care pot duce la declanşarea procedurii de punere sub acuzare împotriva sa”, însă nu este clar dacă vor continua demersul printr-un vot, în urma unei anchete pe care Casa Albă a respins-o ca fiind motivată politic, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Într-un raport de 291 de pagini, trei comisii ale Camerei susţin că Biden a făcut trafic de influenţă pentru a se îmbogăţi el însuşi şi membri ai familiei sale prin relaţii de afaceri în străinătate începând din 2014, pe când era vicepreşedinte.

„Comisiile prezintă aceste informaţii Camerei Reprezentanţilor pentru evaluare şi luarea în considerare a măsurilor următoare corespunzătoare”, se arată în raport.

Potrivit Reuters, nu este clar dacă preşedintele Camerei, republicanul Mike Johnson, va programa un vot pentru declanșarea procedurii de punere sub acuzare împotriva lui Biden în săptămânile de până la alegerile din 5 noiembrie, pentru care republicanul Donald Trump se află într-o cursă strânsă cu vicepreşedinta Kamala Harris.

Chiar dacă forul ar aproba o astfel de măsură, înlăturarea lui Biden din funcţie ar fi improbabilă, având în vedere că el ar trebui să fie condamnat de Senat, în care Partidul Democrat are o majoritate de 51-49. Mandatul lui Joe Biden, care s-a retras luna trecută din cursa prezidenţială, urmează să se încheie odată cu învestirea succesorului său, pe 20 ianuarie 2025.

Chiar și în cazul în care un astfel de demers ar avea succes, extrem de improbabil, Kamala Harris i-ar lua locul lui Biden ca nou președinte.

Potrivit investigatorilor Camerei, Biden şi-a folosit influenţa în beneficiul relaţiilor de afaceri ale fiului său, Hunter, cu parteneri din Ucraina, China, Rusia şi alte ţări.

Hunter Biden a fost condamnat sub acuzaţia că a minţit cu privire la faptul că era consumator de droguri atunci când şi-a cumpărat o armă, şi se află în aşteptarea unui nou proces, pentru acuzaţii de evaziune fiscală, inclusiv cea conform căreia a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care a căutat să influenţeze agenţii guvernamentale americane în legătură cu un proces penal în România.

Ancheta celor trei comisii (de Supraveghere, Juridică şi de Căi şi Mijloace), autorizată oficial de Cameră în decembrie, a fost criticată de membri din ambele partide pentru că nu a produs dovezi clare privind infracţiunile imputate lui Biden.

Democraţii au respins demersul ca fiind o răzbunare pentru cele două momente în care fostul președinte Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, la acea vreme controlată de democrați. În ambele cazuri, Trump a fost achitat de Senatul controlat de republicani.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close