Antena 3 CNN Externe Republica Moldova S-au deschis secţiile de vot în Republica Moldova. Peste trei milioane de oameni îşi aleg preşedintele

S-au deschis secţiile de vot în Republica Moldova. Peste trei milioane de oameni îşi aleg preşedintele

votare agp.jpg
Foto: Agerpres
de M.Z.    |    30 Oct 2016   •   08:37

S-au deschis secţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, primele din ultimii peste 15 ani. Circa 3.237.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt chemaţi la urne duminică, începând cu ora 7.00, pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima oară după 15 ani, potrivit News.ro.

Secţiile de vot se vor închide la ora 21.00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizaţie pentru a realiza exit-polluri, astfel că nu sunt aşteptate astfel de sondaje.

Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă nici un candidat nu va obţine cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, arată cele mai recente sondaje publicate la Chişinău.

Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decişi să se prezinte la urne. El o devansează mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflată pe a doua poziţie, cu 11,7% din intenţiile de vot.

 

Candidații pentru funcția de președinte sunt: 


1. Igor Dodon (Partidul Socialiştilor, stânga, prorus -PSRM)
2. Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, centru-dreapta, proeuropean -PAS)
3. Iurie Leancă (Partidul Popular European, PPEM)
4. Dumitru Ciubaşenko (Partidul Nostru, PN)
5. Silvia Radu (candidat independent)
6. Maia Laguta (independent)
7. Ana Guţu (Partidul Dreapta)
8. Valeriu Ghileţchi (independent) 
9. Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, PL).
 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close