"Am fost nevoiți să constatăm că statutul nostru de neutralitate nu a fost și nu este respectat de către Federatia Rusa, care își menține trupele în regiunea transnistreană, deși la Reuniunea OSCE de la Istanbul, în 1999, s-a angajat să și le retragă', a declarat președintele moldovean.
"Reiterez pe aceasta cale pozitia Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizării retragerii stocurilor de muniții și a forțelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, pledăm pentru transformarea operațiunii de pacificare din zona de securitate în una civila sub mandat internațional', a adăugat liderul de la Chișinău.
În acest context, liderul de la Chișinău a spus că Republica Moldova încearcă să utilizeze conceptul de neutralitate într-o manieră care să permită contracararea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale.
"Principiul de neutralitate nu este aplicabil în raport cu organizațiile criminale, extremismul, terorismul și încălcările dreptului internațional. Toate statele lumii, inclusiv cele neutre, trebuie să se solidarizeze și să facă front comun împotriva acțiunilor teroriste care atentează la cele mai importante valori ale umanității', a adăugat Nicolae Timofti, citat de Moldova.org.