Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Experți: Președintele Dodon nu poate organiza un referendum

Experți: Președintele Dodon nu poate organiza un referendum

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:59 26 Ian 2017 Modificat la 09:59 26 Ian 2017
o_1b7cshqus1us69af85f181s1ilrd.jpg
Foto: Agerpres

Preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, nu poate organiza un referendum de revizuire a Constituţiei, aşa cum anunţase în urmă cu două zile, în scopul de a-şi spori atribuţiile, susţin o serie de experţi moldoveni, citaţi miercuri seara de Radio Chişinău. 

Într-o conferinţă de presă, la 24 ianuarie, Igor Dodon a declarat că juriştii administraţiei sale au identificat o soluţie pentru dizolvarea Parlamentului, idee la care se gândea încă înainte de a obţine mandatul prezidenţial. Această soluţie ar fi un referendum de modificare a Constituţiei prin care să i se acorde dreptul să dizolve forul legislativ şi în alte situaţii decât cele prevăzute în prezent în Legea supremă. 

Igor Dodon a declarat că va cere deocamdată doar aceste împuterniciri, sugerând că ulterior ar putea solicita şi alte prerogative. În opinia sa, ”pentru Republica Moldova forma prezidenţială ar fi mai bună”. 

Dodon începe lupta pentru cucerirea puterii totale, a comentat miercuri presa de la Chişinău, denunţând încercarea acestuia de a instaura o dictatură în Republica Moldova. 

Expertul în dreptul constituţional Alexandru Arseni a declarat pentru Radio Chişinău că Igor Dodon dispune în prezent de toate prerogativele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege şi nu poate iniţia un referendum constituţional. Totodată, el a opinat că prin acţiunile sale, Igor Dodon, care s-a declarat un admirator al preşedinţilor rus Vladimir Putin şi belarus Aleksandr Lukaşenko, sugerează că îşi doreşte să instituie un regim dictatorial în Republica Moldova. 

O opinie similară a exprimat pentru Radio Chişinău şi deputatul Tudor Deliu, membru al Comisiei juridice a Parlamentului. 

Demersul lui Dodon nu are nicio şansă de reuşită, condiţiile în care pot fi declanşate alegerile anticipate sunt foarte clar prevăzute de Constituţia Republicii Moldova, iar încercările sale de a modifica legea fundamentală a statului în interes propriu sau în interesul Partidului Socialist se vor solda cu un eşec categoric, a comentat pe o reţea de socializare şi liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. 

Potrivit Legii supreme, dreptul de a iniţia un referendum de revizuire a Constituţiei îl au cetăţenii, guvernul şi cel puţin 34 de deputaţi, notează postul de radio citat.

×
x close