Antena 3 CNN Externe Ucraina și Republica Moldova au început negocierile de aderare la UE. Maia Sandu: „Suntem profund recunoscători”. Zelenski: „Este o zi istorică”

Ucraina și Republica Moldova au început negocierile de aderare la UE. Maia Sandu: „Suntem profund recunoscători”. Zelenski: „Este o zi istorică”

Ucraina și Republica Moldova au început negocierile de aderare la UE. Maia Sandu: „Suntem profund recunoscători”. Zelenski: „Este o zi istorică”
Volodimir Zelenski şi Maia Sandu. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2024   •   20:13

Republica Moldova şi Ucraina au început, marţi, la Luxemburg, negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unor conferinţe interguvernamentale. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că viitorul țării se află în Uniunea Europeană, iar preşedintele Volodimir Zelenski a calificat această zi drept una „istorică”. 

„Astăzi, Republica Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Viitorul nostru este în cadrul familiei europene”, a declarat preşedintele Maia Sandu. Declarația a fost făcută înaintea primei ședințe a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc la Luxemburg și unde au fost lansate oficial negocierile de aderare, informează MOLDPRES, potrivit Agerpres.

Ea a adus mulţumiri liderilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene.

„Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit”, a declarat Maia Sandu, amintind contribuţiile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a preşedintelui Consiliului European, Charels Michel şi a preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Suntem mai puternici împreună”, a apreciat Maia Sandu.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a constat că Republica Moldova şi Ucraina au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile de aderare la UE.

Volodimir Zelenski: „Astăzi este o zi istorică”

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat lansarea oficială, marţi, a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una „istorică” pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse, potrivit AFP.

„Astăzi este o zi istorică”, a spus preşedintele Zelenski pe reţelele de socializare.

„Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică”, a transmis preşedintele ucrainean.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala
x close