Antena 3 CNN Externe Republica Moldova și Ucraina încep astăzi negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Republica Moldova și Ucraina încep astăzi negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Republica Moldova și Ucraina încep astăzi negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană
Sediul Comisiei Europene | Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    25 Iun 2024   •   08:21

Ucraina și Republica Moldova au demarat oficial marți, la Luxemburg, negocierile cu Uniunea Europeană, având ca scop obținerea statutului de membri cu drepturi depline ai UE, potrivit Agerpres.

Negocierile de aderare dintre UE și o țară terță se desfășoară în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG).

Potrivit unei surse diplomatice, UE-27 va deschide oficial discuțiile cu Ucraina marți după-amiază, în jurul orei 15:30 (13:30 GMT), urmate de cele cu Republica Moldova, relatează AFP.

Deschiderea acestor discuții a fost rezultatul unui acord dificil între 26 de țări ale UE, care au trebuit să-și folosească ingeniozitatea pentru a convinge cea de-a 27-a, Ungaria condusă de Viktor Orban, să nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricăror discuții de aderare cu Ucraina, considerând că aceasta nu este pregătită. Ungaria, cel mai apropiat stat membru al UE de Rusia lui Vladimir Putin, blochează de asemenea orice ajutor militar european pentru Kiev.

În cele din urmă, Orban a fost de acord să se retragă de la masa negocierilor în cadrul summitului liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să deschidă negocieri de aderare cu Kievul și Chișinăul.

După deschiderea oficială a conferinței interguvernamentale, negociatorii vor analiza legislația celor două țări pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE.

Această etapă, cunoscută sub numele de "screening" în jargonul de la Bruxelles, durează de obicei între unul și doi ani, conform surselor diplomatice.

Cu toate acestea, în cazul Ucrainei și al Republicii Moldova, lucrurile vor avansa mai rapid, deoarece "avem deja o idee destul de clară" asupra situației, a subliniat un diplomat european, sub protecția anonimatului.

Totuși, va dura câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, până când vor fi deschise efectiv diferitele capitole de negociere.

Este puțin probabil ca acestea să fie deschise înainte de sfârșitul acestui an: la 1 iulie, Ungaria, care nu este entuziastă cu privire la primirea Ucrainei, va prelua președinția semestrială a Consiliului UE, care reunește miniștrii celor 27 de state membre.

Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea pentru aceste negocieri de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a întârziat până acum deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, considerând că nu sunt întrunite condițiile necesare.

La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile prealabile pentru aderare.

Executivul european a cerut Kievului să ia măsuri pentru a combate corupția și influența oligarhilor. De asemenea, Comisia a solicitat o mai mare atenție față de minorități, o măsură susținută insistent de Budapesta din cauza prezenței unei comunități maghiare în Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de țară candidată în iunie 2022, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanșat de Moscova, acordând același statut și Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor reprezintă doar o etapă a unui proces de aderare lung și anevoios. Ucraina, cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori și o putere agricolă semnificativă, se confruntă cu numeroase provocări în drumul spre aderarea la UE, începând cu problema ajutorului financiar.

De asemenea, UE intenționează să se reformeze pentru a face față acestei extinderi și pentru a-și îmbunătăți guvernanța și procesul decizional, care este deja adesea complex cu 27 de state membre.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cinci oameni, dintre care doi copii, au murit pe loc într-un accident, în Suceava
x close