Antena 3 CNN Externe Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic

Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 23:47 13 Oct 2021 Modificat la 23:47 13 Oct 2021
aragaz mana batrana
Sursa foto: Pexels

„În cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Starea de alertă este pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

Vreau să fie clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. Starea de alertă a fost decisă în baza hotărârii de Guvern”, a declarat după şedinţa Comisiei vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Majorarea preţurilor la gaze este una fără precedent în ultimii ani şi a afectat mai multe ţări

În acest context, vicepremierul a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a vedea care sunt pașii de urmat.

„Avem o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați”, a specificat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Printre măsurile imediate, Andrei Spînu a numit compensarea costurilor pentru consumatorii de gaze, identificarea soluţiilor alternative, precum şi eliberarea și utilizarea păcurii din contul rezervelor actuale, pentru cel puţin o lună, pentru a economisi şi a reduce consumul de gaze de la Termoelectrica.

„Traversăm o perioadă grea, însă sunt convins că vom trece peste asta şi vom găsi modalitățile necesare ca să ieşim cât mai puţin dramatic din această stare de lucruri”, a conchis vicepremierul.

Andrei Spânu a mai spus că rezervele de păcură sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.

În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta cere un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta.

×
TOP articole
x close