Anunțul a fost făcut, luni, de președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu (foto).
Oficialul a precizat că decizia retragerii a fost luată în urma consultărilor cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, aflat la guvernare, și cu președintele Maia Sandu.
"După 30 de ani, a devenit foarte clar că prezența Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean, nu a dus la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, nu a ferit țara de embargouri economice și șantaj energetic", a subliniat Igor Grosu.
Citește și: Mircea Geoană: "Împreună vom putea să ținem Rusia departe de teritoriul european"
El a mai arătat că prezența în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane.
"După ce o țară fondatoare a CSI, Federația Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate", a opinat Igor Grosu.
CSI a fost creată la sfârșitul anului 1991 cu Rusia, Belarus și Ucraina
Președintele Parlamentului de la Chișinău a subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este "un prim pas", iar autoritățile "evaluează acum următorii pași".
CSI a fost creată în data de 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.
Republica Moldova a aderat la acest organism în 1994.