Antena 3 CNN Externe Republica Moldova. 3.000 de oameni evacuaţi şi 560 de case inundate din cauza Prutului în creştere (VIDEO)

Republica Moldova. 3.000 de oameni evacuaţi şi 560 de case inundate din cauza Prutului în creştere (VIDEO)

Republica Moldova. 3.000 de oameni evacuaţi şi 560 de case inundate din cauza Prutului în creştere (VIDEO)
10 Iul 2010   •   15:38


Inundaţiile ameninţă în continuare Republica Moldova. Nivelul Prutului a crescut în mai multe zone cu doi metri şi jumătate în ultimele 24 de ore. 3.000 de oameni au fost evacuaţi şi peste 560 de case au fost inundate. Preşedintele României i-a promis omologului moldovean ajutor constând în materiale de construcţie în baza împrumutului de 100 de milioane de euro acordat deja Chişinăului.

Apele au rupt digurile de la marginea saturilor, iar militarii încearcă să oprească viitura cu saci de nisip. Zeci de case au fost avariate, iar cele mai vechi dintre ele, distruse. În Ungheni pericolul rămâne eminent pentru nouă localităţi din lunca Prutului. Sute de oameni au fost evacuaţi, iar restul sunt pregătiţi să-şi părăsească locuinţele în cazul unei noi viituri.

La Sărăteni situaţia este la fel de gravă. Oamenii se tem că şi-ar putea pierde agoniseala de o viaţă

Copiii au fost relocaţi în taberele din apropiere pe perioada inundaţiilor, la cererea autorităţilor. Mai multe sate vor fi evacuate, iar sătenii nu se vor mai întoarce la casele lor. Autortăţile pregătesc un proiect prin care oamenii vor primi case în alte zone, departe de albia râurilor.

România este dispusă să ofere ajutor Moldovei pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţii. Ajutorul va fi acordat în baza împrumutului nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit Chişinăului de către autorităţile de la Bucureşti.

Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate până acum în Republica Moldova şi 560 de case inundate.



Foto: Antena 3

Antena 3

×
Subiecte în articol: Prut inundatii case Chisinau viitura rauri
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close