Antena 3 CNN Externe Reporterii Associated Press au fost FILAŢI de Departamentul de Justiţie american

Reporterii Associated Press au fost FILAŢI de Departamentul de Justiţie american

1 minut de citit Publicat la 13:12 14 Mai 2013 Modificat la 13:12 14 Mai 2013
Reporterii Associated Press au fost FILAŢI de Departamentul de Justiţie american
Foto: Reuters
Preşedintele Associated Press, Gary Pruitt, a trimis o scrisoare de protest Procurorului General al SUA, Eric Holder, prin care îşi manifesta regretul faţă de supravegherea şi interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor reporteri.

Într-o scrisoare primită la sediul central al AP, Departamentul de Justiţie american a recunoscut că mai mulţi angajaţi ai instituţiei media au fost monitorizaţi, dar nu a oferit nicio scuză prin care să explice acţiunea ce a durat mai bine de două luni şi a vizat reporteri şi editori.

AP crede că peste 100 de jurnalişti, care se ocupau de subiecte şi anchete de interes major, au avut (şi este posibil să le aibă şi acum) telefoanele ascultate. Pruitt a cerut toate aceste înregistrări, considerate ilegale şi distrugerea tuturor copiilor.

"Nu există justificare pentru asemenea colectare de date transmise prin telefon, ale comunicării între instituţia noastră şi reporterii noştrii. Aceste înregistrări ne pot dezvălui sursele confidenţiale, periclitează grav activităţile de informare desfăşurate de AP, asupra cărora Guvernul nu are, deocamdată, nicio jurisdicţie", a spus Pruitt.

Conform avocaţilor Associated Press, interferenţa şi interceptarea oricărei instituţii media, desfăşurate de Departamentul de Justiţie, trebuie să fie aprobată de Procurorul General. Notificarea către AP a fost făcută printr-o scrisoare semnată de Ronald Machen, procuror al statului Washington, dar nu s-a clarificat dacă procedura constituţională a fost respectată.

Există supoziţii care vorbesc despre o anchetă jurnalistică privind o operaţiune CIA, desfăşurată în primăvara anului trecut, în Yemen şi care viza anihilarea unei celule Al Qaeda. Conform acestor scurgeri de informaţii, teroriştii plănuiau detoanarea unei bombe într-un avion ce se îndrepta spre SUA.

Înregistrările efectuate De departamentul de Justiţie aveau ca ţintă numerele telefonice de serviciu dar şi cele personale ale mai multor reporteri din redacţiile din New York, Washington şi Hartford, Connecticut.
De asemenea, se crede că cei mai mulţi jurnalişti acreditaţi la House of Representatives, Camera inferioară a Congresului american, au fost subiectul acestor interceptări.



×
x close