Românii iau calea străinatății pentru un trai mai bun și servicii medicale superioare. Multi însă se lovesc de provocările aduse de sistemele medicale din țările adoptive. În Franța, spre exemplu, este al treilea an consecutiv de criza în sistemul public sanitar. Lipsește personal, programul de lucru este extenuant, iar investiții nu s-au mai făcut de ani de zile, atenționează principalul sindicat al medicilor de urgență. Toate aceste probleme le resimt și românii care trăiesc în Hexagon, transmite corespondentul Antena 3 CNN, Mihaela Copoșciuc.
„Fără asigurare medicală…te bagă lumea în seamă, dar după aceea trebuie să plătești de te usuci. Deci nu e ca la noi, te duci la urgențe și e gratuit. Nu, nu, nu. Sub nicio formă! Ambulanța costă o mie de euro”, spune o tânără din Franța.
„Același sistem ca în România! M-au pus să aștept cu durerile pe mine. Am așteptat undeva la trei ore până să îmi facă o perfuzie”, spune un alt tânăr.
Problemele sistemului medical francez sunt recunoscute și de către cei din Hexagon, doctori care se confruntă zi de zi cu diverse situații. Printre ei si Roman Khonsari.
„Există, efectiv, o lipsă de personal în spitalele publice, dar și în sistemul privat, din pricina a mai multor factori. În plus, este un substrat legat de problema remunerației, care este clar prea mică în spitalele publice. Lipsa personalului, scăderea atractivității au în mod clar repercusiuni în organizarea din secții. Cu cât secțiile funcționează într-o manieră mai puțin armonioasă, cu atât mai mulți oameni mor”, spune medicul.
Sindicatul medicilor de urgență atenționează că a fost a treia vară consecutivă în care au existat dificultăți majore în funcționarea a numeroase servicii de urgență. Printre problemele presante se numara lipsa personalului medical.
De asemenea, o problemă o reprezintă și consumul drogurilor. În Franța, problema traficului și a consumului de stupefiante devine tot mai greu de combătut.
„Există mereu derapaje în sistemul medical care fie vin dintr-o problemă legată de organizare, de securitate, fie sunt practici nonconforme ale personalului medical”, spune Roman Khonsari.
Recent, presa franceză a relatat despre cazul șocant al unui deputat din țară, prins în flagrant de polițiști chiar în timp ce cumpăra droguri de la un traficant minor.