Antena 3 CNN Externe Reportaj CNN: Rachetele cu care Iranul ar putea ataca Israelul. Dezvăluirile unui general de la Teheran: „Avem arme și mai moderne”

Reportaj CNN: Rachetele cu care Iranul ar putea ataca Israelul. Dezvăluirile unui general de la Teheran: „Avem arme și mai moderne”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:09 05 Aug 2024 Modificat la 20:09 05 Aug 2024
 racheta balistica Ghadr
O rachetă balistică Ghadr. FOTO: Profimedia Images

În Orientul Mijlociu pare că nu există un consens cu privire la încetarea focului și eliberarea ostaticilor sau la normalizarea legăturilor israeliano-saudite, anunță junaliștii CNN. Dar când vine vorba despre Iran, toate părțile par să fie de acord că acesta este o amenințare regională. Recent, Iranul a șocat o lume întreagă atunci când a lansat sute de rachete și drone ca represalii pentru un presupus atac aerian israelian asupra unui complex al ambasadei iraniene din Damasc. Iar un reportaj CNN arată exact ce tip de arme au fost folosite în acel atac. 

Când Iranul a atacat Israelul, la mijlocul lunii aprilie, au fost lansate sute de rachete balistice, rachete de croazieră și drone, dezvoltate de forțele aerospațiale ale corpului de elită al Gărzii Revoluționare. Acum, Garda Revoluționară ne-a arătat tipurile de arme pe care le-a folosit pentru a lovi Israelul, inclusiv două rachete balistice - Emad și Ghadr - cu o rază de acțiune de peste 1.600 de kilometri- capabile să transporte un focos de aproximativ o jumătate de tonă.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Cât de precise sunt acestea?"

Ali Belali, general de brigadă: „Mai puțin de cinci metri.”

Generalul de brigadă Ali Belali a fost el însuși cândva comandant de rachete în Garda Revoluționară. Spune că rachetele iraniene au reușit să lovească două ținte în Israel - inclusiv o bază aeriană - ca represalii pentru bombardarea complexului ambasadei Iranului în Siria, în timp ce SUA și Israelul susțin că au doborât aproape toate rachetele și dronele iraniene. Generalul spune că Teheranul a demonstrat puterea forțelor sale aerospațiale: „Astăzi, dronele și rachetele noastre au devenit un factor important de forță și de executare a puterii în lume”, spune el.

Citește și

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Ne-a arătat, de asemenea, o rachetă de croazieră - un tip folosit și în lovituri... Și, fără îndoială, în prezent, cea mai infamă dronă din lume: Shahed 136.”

În timp ce iranienii recunosc că folosesc rachete Shahed împotriva Israelului, SUA și Ucraina acuză Teheranul că a dat, de asemenea, sute de astfel de drone Rusiei, Moscova folosindu-le pentru a ataca orașele ucrainene și infrastructura energetică.

Iranienii continuă să nege aceste acuzații.

„Totul este preprogramat”

„Generalul îmi spune că Shahed-urile atacă în roiuri, adesea lansate în secret din camioane nemarcate”, spune corespondentul CNN.

„Totul este preprogramat. Ruta de zbor este aleasă în funcție de capacitățile inamicului și de punctele moarte ale radarelor și de toate elementele care ne pot ajuta să ajungem la țintă”, a explicat generalul. 

Deși tensiunile dintre Iran și Israel s-au diminuat oarecum după ce au schimbat pentru prima dată lovituri militare directe, generalul avertizează: „Iranul are la dispoziție arme și mai moderne.”

„Singura cale pentru ei este să aibă negocieri logice și înțelepte cu noi. În ceea ce privește capacitățile noastre de apărare, nu depindem de nimeni. Am înregistrat progrese bune în acest domeniu și vom progresa și mai mult. Există realizări despre care nu s-a vorbit încă”, spune el. 

×
TOP articole
x close