Antena 3 CNN Externe Rep. Moldova - gaura neagră a Europei

Rep. Moldova - gaura neagră a Europei

Rep. Moldova - gaura neagră a Europei
08 Mai 2007   •   11:12
The Economist: Malul drept al Nistrului riscă să devină o gaură neagră a Europei aşa cum este în prezent Transnistria, avertizează în ultimul său număr publicaţia britanică. Transnistria, regiunea estică a Republicii Moldova, reprezintă o 'gaură neagră juridică şi financiară, în care politicieni şi funcţionari transformă fărădelegea într-o oportunitate de afaceri atractivă', aici existând un pluralism fals, mişcări de tineret pseudodemocratice şi un serviciu de securitate atotputernic, constată revista britanică. În ultimul timp însă, Kremlinul exercită presiuni asupra regimului de la Tiraspol, căruia i-a tăiat subvenţiile, în contextul în care datoriile Transnistriei cresc, iar nivelul de trai al populaţiei din stânga Nistrului se deteriorează pe zi ce trece.

Schimbarea de tactică a autorităţilor de la Moscova faţă de Transnistria, pe care au sprijinit-o constant de la începutul anilor '90 ai secolului trecut până recent, se explică prin faptul că Rusia nu ar dori să piardă nici malul drept al Nistrului, care de la 1 ianuarie 2007 se învecinează cu Uniunea Europeană. Moscova 'speră să tragă lozul câştigător prin atragerea întregii Republici Moldova în sfera sa de influenţă, mai ales în domenii ca securitatea, economia şi limba. În laboratoarele puterii de la Kremlin - potrivit agenţiei Infotag - s-ar fi copt un plan de crearea a unui stat unitar moldo-transnistrean.

În opinia The Economist, 'UE va fi tentată să accepte orice reglementare care să-i permită să-şi ia Republica Moldova de pe cap'. 'În loc să avanseze până la nivelul Europei, întreaga Moldovă riscă acum să regreseze până la nivelul Transnistriei', conchide revista britanică.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close