Europarlamentarul PNL, Renate Weber, fostă militantă pentru apărarea drepturilor omului se arată indignată de modul cum presa italiană tratează subiectele ce au ca temă infracţiunile comise de români în peninsulă, dar şi de lipsa de reacţie a fostului său şef, preşedintelui Traian Băsescu.
Ea consideră că actuala stare din Italia era de aşteptat şi fusese oarecum anunţată şi de anterioarele acţiuni îndreptate împotriva străinilor, printre care cea de dinaintea integrării. Weber aprecia că principala cauză a valului de atacuri împotriva imigranţilor români din Italia o constituie criza economică, pentru care oficialii de la Roma nu au o strategie clară de contracarare.
Atunci, într-o situaţie de genul acesta, cel mai uşor lucru este să găseşti niste vinovaţi. De exemplu, dacă românii, în această situaţie, continuă să îşi păstreze slujbele şi italienii nu, evident trebuie găsit ceva împotriva românilor pentru ca populaţia italiană să-i urască şi să vrea ca ei să plece acasă. Si se profită - dar se manipulează înfiorător de mult - de faptul că există un număr de infracţiuni, unele de maximă violenţă, de necontestat acest lucru, şi este profund regretabil că ele se întâmplă, dar se profită de acest lucru pentru a manipula opinia publică?, declara politiciana într-un interviu pentru
Gardianul.
Ea consideră că presa italiană prezintă preponderent infracţiunile românilor, care ?săvârşesc cam 5% din numărul de infracşiuni care se comit în Peninsula, dar mediatizarea este probabil de 99,5%?, pentru că ?presa italiană este o presă care lucrează cu autorităţile. Guvernul Silvio Berlusconi controlează într-o mare măsură presa şi aceasta răspunde la o solicitare politică?.
Referindu-se la posibile reacţii din partea Parlamentului european, Renate Weber îndemna la realism, deoarece acest for ?este practic pe ultima sută de metri înainte de alegerile din iunie?, iar în luna mai nu se lucreaz[.
Cu toate acestea, ea promite că va încerca obţinerea unei reacţii din partea comisarului european pentru justiţie, Jacques Barrot, pentru că noua legislaţie italiană ?încalcă în mod grav drepturile omului. Ne referim la obligaţiile medicilor de a raporta poliţiei când au de a face cu imigranţi ilegali, ceea ce e inadmisibil, ne referim la legea care le permite bandelor de justiţiari să intervină pentru menţinerea siguranţei publice?.
Amintind de datoria statului român de a-şi apăra cetăţenii, Weber sublinia că este ?regretabil că în România nu am văzut o reacţie aşa cum ar fi trebuit să o avem până în acest moment de la cel mai înalt nivel al autorităţilor statului şi aici mă refer evident la preşedintele României. Eu salut din plin atitudinea domnului ministru de externe, Cristian Diaconescu, care mi se pare că este primul şef al diplomaţiei care în relaţia cu Italia şi cu cele ce se întâmplă acolo a avut fermitatea şi tăria să spună lucrurilor pe nume. Trebuie să fim foarte fermi cu italienii, să le spunem că ştim despre ce e vorba şi că minciunile italienilor nu ne mai pot păcăli şi că este firesc să se comporte într-un mod european, în conformitate cu societatea şi standardele europene.
De altfel, ministrul român de Externe este aşteptat de omologul său italian pentru o vizită ce ar dori să rezolve problema imigranţilor români din Italia, dar mai ales atacurile xenofobe la adresa lor.
Ante