Am ajuns şi în presa internaţională cu remanierea propusă de Emil Boc. Acţiunea din ultimele zile este plasată în contextul crizei economice care, după cum scrie France Presse, a pus ţara "sub perfuziile FMI". Analiştii străini remarcă în primul rând înlocuirea miniştrilor Economiei şi Finanţelor şi se întreabă care vor fi consecinţele asupra măsurilor de austeritate convenite cu FMI.
Remanierea din România intervine pe fondul gravei crize economice cu care se confruntă ţara de la sfârşitul anului 2008, scrie publicaţia electronică franceză Le Blog Finance. "În încercarea de a limita deficitul public, guvernul a fost constrâns să pună în aplicare un plan de austeritate care este departe de a provoca entuziasmul populaţiei", adaugă publicaţia.
După ce notează că noii miniştri sunt "în majoritate necunoscuţi pe scena politică", France Presse adaugă că, potrivit unor analişti, "plecarea ministrului de finanţe Sebastian Vlădescu, independent politic, poate complica negocierile cu FMI" pentru următoarele tranşe ale împrumutului.
Agenţia Reuters a consultat, însă, alţi experţi, mai optimişti în această privinţă. "Schimbarea nu va avea, probabil, prea mare impact asupra acordului cu FMI, deoarece guvernul îşi menţine angajamentul faţă de măsurile de austeritate necesare pentru reducerea deficitului bugetar", scriu jurnaliştii.
O altă agenţie de ştiri economice, Bloomberg, notează şi înlocuirea ministrului Economiei, Adriean Videanu. "Schimbarea este dezamăgitoare din perspectiva pieţelor financiare, dar este preţul care a trebuit plătit pentru ca guvernul să aibă măcar o şansă să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură".
Corespondenta de la Bucureşti a agenţiei Associated Press relevă, pe de altă parte, că "mai mulţi membri importanţi ai PDL i-au cerut premierului Boc să demisioneze. Popularitatea guvernului s-a prăbuşit în ultimele luni, din cauza reducerilor bugetare, dar şi a nemulţumiriui crescânde faţă de preşedintele Traian Băsescu", adaugă Associated Press.
Antena 3