Antena 3 CNN Externe Relaţii tensionante între Franţa şi Columbia

Relaţii tensionante între Franţa şi Columbia

Relaţii tensionante între Franţa şi Columbia
19 Mai 2007   •   09:46

Abia instalat la palatul Elysée, preşedintele francez Nicolas Sarkozy se confruntă cu o criză în relaţiile cu Columbia. Motivul este soarta lui Ingrid Betancourt, o columbiană care are şi cetăţenia franceză, capturată de rebelii comunişti columbieni încă de acum cinci ani. Sarkozy doreşte negocieri pentru eliberarea prizonierei, dar preşedintele Columbiei preferă o intervenţie în forţă.

Nicolas Sarkozy i-a primit vineri la Elysée pe copiii lui Ingrid Betancourt şi pe primul ei soţ, care trăiesc în Franţa. Sarkozy a vorbit apoi la telefon cu preşedintele columbian Alvaro Uribe şi s-a pronunţat pentru eliberarea ostaticei prin negocieri şi în nici un caz prin forţă. Dar Uribe a înţeles altceva. El a ordonat armatei să-i elibereze ?prin mijloace militare? pe Ingrid Betancourt şi pe trei americani deţinuţi, şi ei, de rebeli.

?Nu vom ceda nici un milimetru din pământul patriei şi vom face tot ce este necesar pentru a o salva pe Ingrid Betancourt şi pe columbienii care sunt în captivitate, ca şi ea? declara preşedintele Columbiei, Alvaro Uribe. Alarmată, fiica prizonierei a avertizat că rebelii sunt în stare să-i execute mama la orice semn de intervenţie militară. Ea l-a acuzat pe Uribe că ?îşi bate joc de Franţa şi de preşedintele ei?.

Ingrid Betancourt a fost răpită în februarie 2002, pe când era candidată ecologistă la preşedinţia Columbiei. Situaţia ei a fost readusă în centrul atenţiei de un poliţist columbian care a reuşit, recent, să scape din lagărul rebelilor, după nouă ani de captivitate. El afirmă că a fost deţinut împreună cu Ingrid Betancourt, care a făcut şi ea, de-a lungul vremii, cinci tentative de evadare fără succes.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close