Cea mai mare parte din activitatea unui eurodeputat se desfăşoară în cadrul comisiei parlamentare din care face parte, precum şi în grupurile parlamentare. Un indicator al performanţei sale îl reprezintă abilitatea de a obţine funcţii în cele două structuri. Disciplina se reglează în cadrul grupurilor politice, unde are loc fixarea voturilor pentru fiecare punct sau amendament de pe ordinea de zi.
Un europarlamentar poate avea alt vot decât cel al grupului politic de care aparţine, cu condiţia să îşi anunţe colegii din timp. Un europarlamentar trebuie să fie ajutat în activitatea sa de o echipă de asistenţi şi stagiari, specialişti pe care îi poate aduce din ţara sa. El îi alege, iar bugetul de care dispune pentru a-i plăti se ridică la 15.000 de euro pe lună. Din aceşti bani, circa jumătate sunt taxe şi impozite, plătite în ţara de origine.
Grupul de consilieri specializaţi în politicile europene este cu atât mai important cu cât, fără el, eurodeputatul are puţine şanse de a înţelege ce se discută în comisii, dar mai ales nu va fi capabil să intervină atunci când interesele ţării sale sunt afectate. În ceea ce priveşte sistemul de vot, în parlamentul european funcţionează un sistem electronic de vot cu cartelă nominalizată pe un computer central, imposibil de fraudat. Sistemul de votare este atât de transparent, încât în fiecare moment se ştie cine a votat, când şi în ce fel.
Diurna unui eurodeputat este de 270 de euro pe zi. Această sumă acoperă cheltuielile de cazare şi masă. Sporurile de şedinţă şi alte asemenea avantaje de care beneficiază un parlamentar român, la Parlamentul European nu se practică.
Antena 3