Antena 3 CNN Externe Regiunile polare se topesc mai repede decât se credea

Regiunile polare se topesc mai repede decât se credea

1 minute de citit Publicat la 09:46 26 Feb 2009 Modificat la 09:46 26 Feb 2009
Regiunile polare se topesc mai repede decât se credea
Regiunile Arctice şi Antarctice se încălzesc mai repede decât se credea, ridicând nivelul mării şi făcând schimbarea gobală mai probabilă ca niciodată, au avertizat cercetătorii.
Noi dovezi ale acestei tendinţe au fost decoperite graţie unei cercetări în cele două zone timp de doi ani, în cadrul unui program ONU sub sigla Anul Polar Internaţional.
?Zăpada şi gheaţa scad în ambele regiuni polare, ceea ce afectează flora şi fauna din zona arctică, dar şi circulaţia atmosferică globală sau nivelul mării?, se arată în studiu.
Este o certitudine că stratul de gheaţă din Groenlanda, ca şi cel din Antarctica pierd din masă şi ridicând astfel nivelul mării, iar rata pierderii de gheaţă din Groenlanda creşte, se subliniază. Pentru a se arăta în plus că datele confirmă căAntarctica se încăzeşte mai mult decât se credea înainte de studiu.
Peste 63 de state şi circa 10.000 de cercetători au luat parte în programul de 1,5 miliarde dolari , ce a demarat în martie 2007 şi se va încheia în această lună.
Experţii au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că topirea se accelerează, mai ales în Antarctica Occidentală, despre care se credea că este stabilă.
În acest sens a fost emis un avertisment către Chile şi Argentina să se aştepte la schimbări dramamtice ale vremii.
David Carlson, director al programului, arăta că nivelul de sare în zona Antarctică creşte, semn al topirii straturilor de gheaţă inferioare.
Până la sfârşitul secolului, topirea accelerată ar putea duce la creşterea nivelului apelor cu 1-1,5 metri.
Cercetările au arătat că gheţarii vestici din Antarctica, Pine Island , se deplasează cu 40% mai repede decât în 1970, dispersând apă şi gheaţă mai rapid în ocean. De asemenea, gheţarul Smith Glacier se deplasează cu 83% mai repede decât în 1992.
Gheţarii se deplasează mai repede deoarece bariera de gheaţă plutitoare- de obicei groasă de 200-300 m se topeşte la rândul său.
Împreună, gheţarii din Antarctica pierd anul circa 114 miliarde tone prin topire, mult mai mult decât cantitatea de zăpadă nouă.
Cercetătorii avertizează că nivelul mărilor va creşte mai mult decât s-a prevăzut prin Programul interguvernamental privind schimbare climei. Acesta arăta o creştere de până la jumătate de metru până la sfârşitul secolului, ceea ce ar forţa deja milioane de oameni să se mute, dar recentul studiu crede că nivelul apelor ar mai putea creşte cu încă 20 de cm.
Antena3.ro

×
x close