Știrea a fost anunțată de CNN.
"Regina a murit în pace la Balmoral, astăzi după-amiază. Regele și regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra", se spune într-un comunicat al Palatului Buckingham.
Potrivit presei britanice, regina va beneficia de funeralii de stat iar cetățenii vor avea ocazia de a-și lua adio de la suverana care a domnit mai bine de 70 de ani.
Charles, noul rege, va semna planurile finale în zilele următoare.
CNN relatează despre oameni în lacrimi adunați în fața porților Palatului Buckingham, după anunțul decesului suveranei în vârstă de 96 de ani și despre faptul că în mulțime s-a auzit imnul "God Save the Queen" (Dumnezeu s-o mântuiască pe Regină).
Tot CNN notează că site-ul Casei Regale britanice și-a schimbat în negru fundalul după anunțul oficial al decesului, fiind temporar indisponibil.
Prima pagină afișează o imagine-omagiu a suveranei defuncte și reia comunicatul oficial de la Palatul Buckingham:
Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază.Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine.
În SUA, șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a ordonat ca steagurile Capitoliului să fie arborate în bernă după moartea Reginei Elisabeta, potrivit CNN.
Regina Elisabeta a II-a, omagiată de premierul Liz Truss într-un discurs în care vorbește despre "Regele Charles al III-lea"
"Moartea Majestății Sale este un șoc imens pentru națiune și pentru lume.
Regina Elisabeta a II-a a fost piatra de temelie pe care a fost construită Marea Britanie modernă. Țara noastră a crescut și a înflorit sub domnia ei.
Regina a reprezentat însuși spiritul Marii Britanii și acel spirit va rezista", a declarat Liz Truss, joi seara.
Truss a fost numită prim-ministru de Elisabeta a II-a în urmă cu doar două zile, într-o ceremonie desfășurată la Balmoral.
Presa internațională remarcă faptul că premierul s-a referit la noul suveran al Marii Britanii numindu-l Regele Charles al III-lea" și cerând britanicilor să se unească în susținerea lui.
Charles se va adresa vineri britanicilor pentru prima dată în calitate de rege.
Reacția Casei Regale a României
Casa Regală a României a reacționat la scurt timp după anunțul Palatului Buckingham.
"Majestatea Sa Margareta a României și Alteța Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Suverana britanică a încetat din viață în această seară la Castelul Balmoral, în Scoția.
Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.
După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare Majestății Sale Regelui Charles al III-lea", se spune în comunicatul Casei Regale a României.
Ce urmează după moartea Reginei Elisabeta a II-a
"La moartea reginei, Prințul Charles a devenit imediat noul monarh.
Urmează o perioadă de doliu național care va dura până la înmormântarea fostei suverane.
Ceremonia funerară se preconizează că va avea loc la 10 zile de la deces.
Trupul neînsuflețit al Elisabetei a II-a va fi mutat la Palatul Buckingham, unde probabil va rămâne timp de cinci zile.
Evenimentele sportive majore, inclusiv meciurile de fotbal și cricket, vor fi probabil amânate, în semn de respect", se arată într-o sinteză Sky News.
Primul semnal de alarmă cu privire la Elisabeta a II-a a venit joi, după prânz
Joi, după prânz, presa din Regat a anunțat că Elisabeta a II-a este sub supraveghere medicală la reședința din Balmoral, Scoția
"În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați de sănătatea Majestății Sale și i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală", se menționa într-un comunicat citat de BBC.
Radiodifuzorul britanic a relatat că suverana Marii Britanii s-a retras, miercuri, dintr-un Consiliu Privat virtual, iar medicii au sfătuit-o să se odihnească.
Problemele de sănătate ale reginei, vizibile cu ocazia învestirii noului premier britanic
Problemele reginei au reapărut în discuția publică după ce Elisabeta a II-a a primit-o, marți, la castelul Balmoral, pe Liz Truss, în vederea învestirii în funcția de prim-ministru.
În imaginile publicate de Casa Regală, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită în baston, îi strânge mâna noului premier britanic, în vârstă de 47 de ani.
Truss a devenit cel de-al 15-lea șef al guvernului în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.
Ceremonia de numire a șefului de guvern are loc în mod obișnuit la Palatul Buckingham, însă regina a anunțat din timp că nu va veni la Londra pentru învestirea noului prim-ministru.
A fost o premieră absolută în îndelungata sa domnie, însă suverana britanică, în vârstă de 96 de ani, și-a anulat sau delegat în ultima perioadă îndatoririle publice ceremoniale din cauza problemelor de sănătate.
Elisabeta a II-a a avut COVID în februarie
Regina Elisabeta a II-a a fost confirmată cu COVID-19 în februarie 2022, iar starea de sănătate nu i-a permis să desfășoare prea multe activități în lunile următoare.
Pe toată durata pandemiei, ea a respectat cu strictețe normele de protecție și fost văzută destul de rar în public.
Anul 2022 i-a adus ocazia de a celebra Jubileul de platină.
Regina și-a pierdut soțul, Prințul Philip, pe 9 aprilie 2021. Acesta avea 99 de ani.
Cum va decurge încoronarea lui Charles ca Rege al Regatului Unit
A doua zi după decesului Elisabetei a II-a, Consiliul pentru Accederea la Tron (Council of Accession) se va reuni la Palatul St James pentru a-l proclama pe Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, drept noul suveran.
Charles va ține apoi primul său discurs în calitate de șef de stat al Marii Britanii.
Încoronarea regelui ar urma să aibă loc după înmormântare, iar titlul de Prinț de Wales va fi transferat prințului William.
Este de așteptat ca înmormântarea reginei să aibă loc la 10 zile după deces.
În acest timp, trupul său va rămâne inițial la Palatul Buckingham, apoi va fi mutat la Westminster Hall, unde publicul îi va putea aduce un aduce un ultim omagiu.
Regina Elisabeta a II-a, viața înainte de tron
Regina Elisabeta a II-a s-a născut la Londra, la data de 21 aprilie 1926. Tatăl ei a fost Regele George al VI-lea, iar mama, Regina Elisabeta I.
29 mai 1926 - Prințesa Elisabeta Alexandra Mary, a treia în linia de succesiune la tron, este botezată. Este primul copil regal care a fost botezat în capela de la Palatul Buckingham.
11 decembrie 1936 - Elisabeta devine moștenitoare prezumtivă atunci când tatăl său devine regele George al VI-lea, după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea.
12 mai 1937 - Elisabeta participă la încoronarea tatălui său, regele George al VI-lea.
1939 - Izbucnește al Doilea Război Mondial. Elisabeta se mută, împreună cu sora ei, în Loja Regală de la Castelul Windsor. Se crede că aceasta este perioada în care Elisabeta îl întâlnește pe Prințul Filip al Greciei.
1942 - Regele George al VI-lea o face pe Elisabeta colonel de onoare în Gărzile Grenadier, un regiment al armatei britanice.
21 aprilie 1942 - Elizabeth își face debutul public oficial cu o trecere în revistă a celor 500 de membri ai Gărzilor Grenadier la Palatul Windsor.
1944 - Elizabeth este numită membră a Consiliului Privat și a Consiliului de Stat. Ea este acum capabilă să acționeze în numele regelui în timpul absenței acestuia din țară.
10 iulie 1947 - Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta I anunță logodna fiicei lor cu Prințul Filip al Greciei, locotenent în Marina Britanică.
20 noiembrie 1947 - Prințesa Elisabeta se căsătorește cu Filip. După ce a devenit cetățean britanic și a renunțat la titlul grecesc, el devine Alteța Sa Regală Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Elisabeta devine ducesa de Edinburgh.
6 februarie 1952 - Regele George al VI-lea moare de cancer, iar Elisabeta urcă pe tron.
2 iunie 1953 - Încoronarea are loc la Westminster Abbey.
Elisabeta a II-a fost a șasea femeie care a urcat pe tronul Marii Britanii.