Bombele coaliţiei par să fi făcut primele victime colaterale: potrivit unui preot catolic din Tripoli, cel puţin 40 de civili ar fi fost ucişi de atacurile aeriene.
Reluarea atacurilor aeriene le-a dat curaj insurgenţilor libieni. Aceştia au dezlănţuit un adevărat potop de rachete de tip "Katiuşa" asupra adversarilor lor, în apropierea marelui port petrolier Brega. Tactica rebelilor rămâne însă deficitară: ei îşi lansează rachetele mai mult la întâmplare şi se retrag în grabă de îndată ce li se răspunde cu foc.
Opoziţia are nevoie mai mult decât orice, în acest moment, de ceva instrucţie, structuri de comandă şi organizare. Deocamdată, e mai mult un fel de dans cu camionetele.
Americanii nu doresc să se implice prea mult în instruirea sau înarmarea rebelilor, lăsând acest rol ţărilor arabe aliate sau, eventual, NATO. Din prima zi în care a preluat controlul operaţiunilor, Alianţa trebuie să răspundă acuzaţiilor că bombardamentele aeriene ar fi ucis zeci de civili libieni.
Deşi Gaddafi a afirmat că liderii occidentali sunt cei care ar trebui să demisioneze şi nu el, analiştii politici cred că regimul libian este tot mai şubred. Ipoteza este cu atât mai plauzibilă cu cât mai fostul ministrul de externe Musa Kusa a trecut de partea opoziţiei. Potrivit ziarului britanic The Guardian, un consilier de taină al familiei Gaddafi poartă discuţii secrete cu diplomaţii britanici, în căutarea unei ieşiri onorabile din criză pentru liderul libian.