Antena 3 CNN Externe Regele Charles vorbește pentru prima oară despre violențele din ultimele zile din Marea Britanie și a transmis un mesaj poliției

Regele Charles vorbește pentru prima oară despre violențele din ultimele zile din Marea Britanie și a transmis un mesaj poliției

New Project - 2024-07-24T140007.536
Regele Charles al III-lea a mulţumit vineri poliţiei pentru acţiunea în faţa recentelor revolte de extremă dreapta | Sursă foto: Getty Images
de G.M.    |    10 Aug 2024   •   08:38

Regele Charles al III-lea a mulţumit vineri poliţiei pentru acţiunea în faţa recentelor revolte de extremă dreapta care au afectat Regatul Unit. El a atribuit violenţele "delincvenţei unui număr mic" de persoane şi a făcut apel la "respect şi înţelegere reciprocă".

În timpul unor convorbiri telefonice cu prim-ministrul Keir Starmer şi oficiali ai poliţiei "suveranul britanic a afirmat că a fost foarte încurajat de numeroasele exemple de spirit de solidaritate care s-au opus agresiunilor atacurilor şi delincvenţei unui număr mic cu compasiunea şi rezistenţa celor mulţi", a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham, scrie Agerpres, care citează AFP.

În prezent în vacanţă în Scoţia, regele Charles al III-lea a transmis "cele mai sincere mulţumiri poliţiei şi serviciilor de urgenţă pentru tot ceea ce fac pentru a restabili pacea în zonele care au fost afectate de dezordine şi violenţă", a indicat sursa citată.

"Majestatea Sa speră că valorile comune ale respectului şi înţelegerii reciproce vor continua să întărească şi să unifice naţiunea", a precizat purtătorul de cuvânt.

Suveranul şi regina Camilla au transmis un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor atacului cu cuţitul în care au fost ucise trei fetiţe cu vârste între şase şi nouă ani în timpul unui curs de dans pe 29 iulie, în nord-vestul Angliei.

De atunci, niciun membru al familiei regale nu a vorbit public despre violenţele care au urmat timp de o săptămână, pe fondul zvonurilor online despre suspectul în aceste crime.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat vineri că poliţia trebuie să rămână "în stare de alertă" din cauza riscului de violenţe rasiste şi islamofobe, după revoltele care au zguduit Regatul Unit în aceste ultime zece zile.

În ciuda unei acalmii în aceste ultime zile, "trebuie să rămânem în stare de alertă la apropierea weekendului pentru că trebuie să să asigurăm securitatea comunităţilor noastre", a afirmat şeful guvernului laburist cu prilejul unei vizite la un centru de comandă al poliţiei londoneze.

Guvernul este îngrijorat în special că reluarea campionatului de fotbal în acest weekend ar putea da naştere la noi violenţe, în condiţiile în care extrema dreaptă are legături istorice cu sferele aşa-numiţilor "hooligans".

Mii de poliţişti sunt mobilizaţi după ce aceste revolte au izbucnit marţea trecută, în urma unui atac cu cuţitul în nord-vestul Angliei.

Aproape 500 de persoane au fost arestate, circa 150 au fost inculpate şi justiţia a început să dispună zeci de condamnări împotriva participanţilor la violenţe.  

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close