Antena 3 CNN Externe Regele Charles a ajuns în Samoa, unde a băut Kava, o substanță psihoactivă și a fost proclamat „Mare Șef” de trib

Regele Charles a ajuns în Samoa, unde a băut Kava, o substanță psihoactivă și a fost proclamat „Mare Șef” de trib

Regele Charles bea dintr-o nuca de cocos in timp ce regina Camilla il priveste facandu-si aer cu un evantai.
Regele Charles a băut Kava, o substanță ușor narcotică, tradițională în zona insulelor pacifice. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    24 Oct 2024   •   11:05

Regele Charles al III-lea a ajuns în Samoa, în a doua destinație a turneului său din Pacific, acolo unde a participat la o ceremonie tradițională de băut Kava, o substanță psihoactivă, iar localnicii l-au declarat „Mare Șef” de trib în statul insular.

Monarhul britanic se află în a 11-a zi a turneului său din zona pacifică, vizitând Australia și Samoa, două țări independente care fac parte din Commonwealth-ul britanic, organizația internațională succesoare a Imperiului Britanic. Este prima sa vizită majoră pe care o face de când a fost diagnosticat cu cancer.

Îmbrăcat într-un costum safari alb, suveranul de 75 de ani a s-a așezat la o masă tradițională de lemn, unde i s-a oferit să bea Kava, o substanță ușor narcotică, dintr-o jumătate de nucă de cocos.

Băutura din plante rădăcinoase, cunoscută pentru aroma piperată și pentru faptul că este ușor psihoactivă, este un element-cheie al culturii pacifice și este cunoscută local drept „ava”.

Un fost vicepremier austalian a fost spitalizat, în 2022, după ce a băut din greșeală prea multă kava la o ceremonie similară din Micronezia.

Joi, rădăcini din planta kava au fost prezentate și pregătite de fiica șefului de trib local, filtrate printr-un recipient făcut din scoarță de copac fau și oferite regelui britanic.

După ce băutura a fost gata, un bărbat samoan a țipat în timp ce decanta băutura, ulterior oferită regelui. Ceremonia s-a încheiat cu aplauze. „Dumnezeu să binecuvânteze această ava”, a spus Charles înainte de a sorbi din băutură.

Mulți samoani sunt fericiți să-l găzduiască pe rege pentru prima oară – Charles este primul rege britanic care vizitează țara. Samoa a fost, în trecut, o colonie a Imperiului Britanic și a tranziționat spre independență în anii '60, pentru a deveni o țară parte a Commonwealth-ului.

Ulterior, cuplul regal a vizitat satul Moata’a, unde Charles a primit titlul de „Tui Taumeasina”, în traducere „Mare Șef”.

„Toată lumea îi așteaptă cu inimile calde și abia așteptăm să-l primim pe rege. Ne simțim onorați că a ales să vină aici, în satul nostru, așa că, drept dar, am vrea să-i oferim un nou titlu”, a declarat un șef de trib local, Lenatai Victor Tamapua, pentru AFP, conform The Guardian.

Tamapua a spus că plănuiește și să discute de problema schimbărilor climatice cu regele și cu regina.

„Fluxul tot mai mare ne distruge recifele, acolo unde cresc mangrovele. Comunitatea noastră e dependentă de mangrove pentru pescuit, dar nivelul mării a tot crescut în ultimii 20 de ani, cu doi-trei metri”, a spus el, referindu-se la efectele crizei climatice asupra țării sale.

×
Parteneri
x close