Antena 3 CNN Externe Sute de refugiaţi ucraineni, adăpostiţi într-o biserică de lângă frontiera Ucrainei cu România

Sute de refugiaţi ucraineni, adăpostiţi într-o biserică de lângă frontiera Ucrainei cu România

O biserică baptistă aflată la granița Ucrainei cu România găzduiește refugiați ucraineni, printre care și copii. Războiul i-a forțat să își părăsească țara în grabă, așa că oamenii și-au pus întreaga viață într-o valiză și au călătorit peste 1.000 de kilometri ca să fie în siguranță. Pastorul a amenajat locuri de dormit peste tot în biserică, dar are încă nevoie de ajutor pentru a asigura mâncare pentru toată lumea.

Sute de refugiaţi ucraineni, adăpostiţi într-o biserică de lângă frontiera Ucrainei cu România
Sute de refugiaţi ucraineni, adăpostiţi într-o biserică de lângă frontiera Ucrainei cu România
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2022   •   08:38

În Igești, o localitate de pe frontiera Ucrainei cu România, sute de refugiați, mai ales din Mariupol, au găsit liniștea și pacea în cadrul unei biserici.

Este vorba de biserica baptistă din localitate, în fruntea căreia stă pastorul Gheorghe Pidoima, care a convertit biserica într-un centru de refugiați.

"Noi trăim la granița cu Rusia, era pericolul războiului. Avem mulți copii, așa că a trebuit să venim aici. Mariupol este casa noastră, este biserica noastră, noi am muncit acolo. Atunci când au început să explodeze armamentele lângă casele noastre, casele de rugăciune, unde sunt mulți copii.. Am un autocar mare, iar pastorul mi-a spus să iau copiii și să plec imediat de acolo", povestesc ucrainenii.

Zeci de copii și părinții lor și-au pus întreaga viață într-o singură valiză și au călătorit peste 1000 de kilometri pentru a fi în siguranță.

Unii au plecat înainte de bombardamente, alții după ce obuzele și rachetele i-au forțat să petreacă nopți la rândul în adăposturi și mulți alții care încă sunt pe drum. 

Pastorul Gheorghe, cu sprijinul celor care au donat din România, nu a stat cu mâinile în sân. A amenajat locuri de dormit peste tot în biserică, punând chiar și câte două bănci laolaltă și cu saltele le-a transformat în paturi. 

"Noi avem limita aceasta de aproximativ 100 de persoane, dar cei care ajung și nu îi putem primi, vin frații din biserică și îi iau acasă. 5-10, câtă posibilitate are. Au călătorit distanțe mari, cu copiii. Foarte mari, drumul era atât de aglomerat că cei care au venit din Mariupol, au călătorit în jur de două zile și jumătate", spune pastorul Pidoima.

Zeci de copii se joacă liniștiti pe holurile bisericii, uitând de zgomotul sirenelor și de bubuitul proiectilelor. 

E nevoie de mult ajutor, mai ales în ceea ce privesc produsele alimentare, pastorul Gheorghe râzând ne-a mărturisit că pentru fiecare masă este la fel cum ai găti pentru o nuntă mai mică. 

Cei refugiați spun că își iubesc țara și că vor să facă tot ceea ce pot pentru a o apăra. Însă mulți dintre bărbați spun că deși vor merge să ajute, nu vor pune mâna pe armă, deoarece religia nu le permite acest lucru.

×
Subiecte în articol: biserica Igeşti refugiati Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Garry Kasparov: Războiul pornit de Putin se răspândește
x close