Antena 3 CNN Externe Reforma pensiilor din Franţa, care a scos milioane de oameni în stradă, ar putea fi anulată

Reforma pensiilor din Franţa, care a scos milioane de oameni în stradă, ar putea fi anulată

protest Franta
Protest faţă de reforma pensiilor, pe 13 aprilie 2023, în Marsilia, Franța. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2024   •   19:24

Partidul de stânga La France Insoumise vrea să anuleze modificările sistemului de pensii decise de preşedintele francez Emmanuel Macron şi să reducă din nou vârsta legală de pensionare, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Stânga franceză a anunţat, marţi, măsuri legislative.

Anularea reformei pensiilor, promulgată anul trecut şi care vizează protejarea finanţelor statului şi creşterea productivităţii, este un obiectiv cheie al taberei de stânga. După ce s-a impus luna trecută drept cea mai puternică forţă parlamentară, tabăra de stânga nu a reuşit să ajungă la o majoritate în alegeri ceea ce o face dependentă de sprijinul altor parlamentari pentru a promova orice nouă legislaţie.

Decizia lui Emmanuel Macron de a folosi puteri constituţionale speciale pentru a creşte vârsta de pensionare şi a elimina unele reglementări benefice pentru anumite categorii de locuri de muncă a dus la proteste violente de stradă anul trecut, aminteşte Reuters.

Reforma pensiilor adoptată anul trecut în pofida protestelor din Franţa este acum în pericol

RN al lui Marine Le Pen a făcut campanie şi pentru scăderea vârstei de pensionare, în timp ce blocul de centru al lui Macron şi alţi politicieni de centru-dreapta au declarat că se vor opune unei astfel de mişcări.

Stânga franceză este gata să voteze anularea reformei pensiilor. „Acest proiect de lege nu va trece fără voturile Adunării Naţionale. Şi, respectându-ne programul, îl vom vota”, a subliniat purtătorul de cuvânt al partidului RN şi deputatul Laurent Jacobelli pentru BFM TV.

Proiectul de lege, care este puţin probabil să fie votat mai devreme de luna septembrie, nu ar putea fi adoptat doar cu sprijinul parlamentarilor LFI şi RN.

Anularea reformei pensiilor a fost una dintre principalele promisiuni ale taberei de stânga din Franța

În cazul abrogării reformei adoptate anul trecut, a cărei aplicare a început deja, vârsta de pensionare (care urma să crească treptat și acum este de 62 de ani și 3 luni) va reveni la 62 de ani, printre cele mai redusă din Europa.

Franţa se află într-o stare de blocaj parlamentar de la decizia lui Macron de a convoca alegeri, actualul guvern fiind nevoit probabil să funcţioneze pe tot parcursul verii ca interimar.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close