Premierul Tayyip Erdogan a precizat că va face în continuare presiuni pentru reforme, indiferent de regresul ce a demonstrat că pachetul nu a reuşit să strângă susţinerea totală a Partidului său Dreptate şi Dezvoltare- AK.
"Vom continua pe drumul nostru. Retragerea proiectului constituţional nu este pe agenda," arăta Erdogan după ce parlamentul a respins amendamentul.
Partidul AK, care are rădăcini în islamul politc, dar neagă că ar dori crearea unui stat islamic, susţine că reformele sunt necesare pentru a aduce Turcia mai aproape de normele democratice ale UE.
Opoziţia laică acuză guvernul că foloseşte reformele sistemului judiciar ca scuză pentru a-şi instala susţinătorii la Curtea Constituţională, ultimul garant al Constituţiei seculare a Turciei.
Pachetul de reformă mai cere ca armata seculară să răspundă în faţa tribunalelor civile.
Erdogan a subliniat că va convoca un referendum dacă nu reuşeşte să obţină numărul necesar de voturi pentru reforme.
Fiecare din cele 30 de amendamente are nevoie de 367 voturi din cele 550 de locuri ale parlamentului controlat de AK Party. Guvernul poate convoca un referendum dacă are cel puţin 330 de voturi.
Orice amendament care obţine sub 330 de voturi este scos din pachet. Propunerea pentru schimbarea legii partidelor politice, una din prevederile cheie din pachet, a obţinut 327 voturi, deşi partidul de guvernământ are 335 de locuri.
Antena3.ro