Antena 3 CNN Externe Referendumuri pentru alipirea la Rusia în provinciile ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Ce spun locuitorii din regiunile separatiste

Referendumuri pentru alipirea la Rusia în provinciile ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Ce spun locuitorii din regiunile separatiste

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:45 23 Sep 2022 Modificat la 14:45 23 Sep 2022
referendum ucraina
Referendumuri pentru alipirea la Rusia în provinciile ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Ce spun locuitorii din regiunile separatiste

Cetăţenii din Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt aşteptaţi la urne în zilele următoare pentru a vota alipirea la Rusia. Aşa-zisele referendumuri au fost discutate luni de zile de către autorităţile pro-Moscova, însă recentele victorii ale armatei ucrainene au grăbit demersurile.

Potrivit autorităţilor separatiste din Donețk, "din motive de securitate", votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile. Secțiile de votare urmează să fie deschise "doar în ultima zi" a scrutinului, marțea viitoare, pe 27 septembrie.

În plus, guvernatorul regiunii Lugansk transmite că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să părăsească orașul zilele acestea.

Acordăm dreptul de vot tuturor cetățenilor de pe teritoriul Republicii Populare Donețk, precum și în străinătate. Secțiile de votare străine pentru referendum sunt de asemenea deschise, a declarat Vladimir Visotski, șeful comisiei electorale separatiste.

Părerile în privinţa scrutinului sunt împărţite.

"Rusia a fost dintotdeauna patria noastră. Iar fără ea, pur și simplu nu mai avem pe nimeni. Ucraina ne-a abandonat de mult."

"Cred că totul se va schimba odată cu referendumul. Pentru că dacă suntem în sfârșit uniți cu Rusia, totul va fi complet diferit.", spun oamenii.

Deşi se aşteaptă ca rezultatele să fie favorabile anexării, atât Kievul, cât și Occidentul califică procesul drept o "farsă". Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele acestor scrutinuri.

Imediat după ce a fost anunţată organizarea acestui scrutin, Vladimir Putin a decretat şi mobilizarea a 300.000 de soldaţi pentru a lupta în Ucraina.

Potrivit experţilor, prin aceste două acţiuni, Moscova pare să încerce să recâştige controlul în conflictul cu ţara vecină.

Votul în cele patru provincii controlate controlate în totalitate sau parțial de ruşi, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfăşoare de astăzi până marţi.

×
x close