Circa 95% dintre cetăţenii unguri care au participat duminică la referendumul privind cotele obligatorii de refugiaţi adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Planul de a organiza un referendum a fost anunţat de prim-ministrul Orban pe 24 februarie. Motivul oferit de guvern a fost acela că numai ungurii, mai degrabă decât Bruxellesul, ar putea decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria lor ţară.
Chestiunea a fost aprobată de către Comisia Electorală Naţională la sfârşitul lunii februarie, iar Parlamentul a aprobat iniţiativa la data de 10 mai, cu 136 de voturi în favoare şi cinci împotrivă.
Planul impus de Comisia Europeană privind distribuirea imigranţilor pe baza cotelor obligatorii trebuie blocat, pentru că este un atac deschis la adresa suveranităţii naţionale, a spus premierul Unigariei, Viktor Orban, la postul public de radio.
„Dacă nu ne vom opune propunerii cotelor obligatorii de imigranţi, atunci aceasta va fi acceptată, chiar dacă nu în Ungaria, atunci la Bruxelles, care ne spune alături de cine să trăim şi ce fel de formulă etnică va fi în ţară”, a mai spus premierul ungar.
Viktor Orban a adăugat şi că doreşte să formeze o alianţă cu mai multe ţări europene în această privinţă şi că în perioada următoare va călătorii mult pentru a-i convinge pe şefii de stat să i se alăture.