Update: Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniştilor la referendumul privind independenţa faţă de Spania, informează DPA.
"Ne-am câştigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniştrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare şi vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declaraţie de independenţă.
Premierul catalan nu a oferit cifre, dar a dat de înţeles că marea majoritate a răspuns "da" la întrebarea supusă referendumului: "Doriţi să fie Catalonia un stat independent, sub formă de republică?". "Uniunea Europeană nu mai poate continua să-şi întoarcă privirea", a susţinut Puigdemont.
Autorităţile provinciale nu au precizat nici câţi dintre cei aproximativ 5,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din provincie s-au prezentat la urne, iar un purtător de cuvânt al guvernului regional de la Barcelona a declarat că nu se ştie cât va dura numărătoarea voturilor.
Ca urmare a ciocnirilor între susţinătorii referendumului şi poliţia spaniolă, 844 de persoane au solicitat duminică îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.
Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională.
Potrivit ultimului bilanţ prezentat de guvernul catalan, confruntările între forţele de ordine şi separatişti s-au soldat cu 761 de răniţi.
Que no se le olvide a nadie.
Iban-a-votar ?pic.twitter.com/9KkF7BTw6h— Héctor Juanatey (@hectorjuanatey) 1 octombrie 2017
Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliţia duminică, în ziua referendumului privind independenţa Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA.
„Peste 460 de persoane rănite în Catalonia deja. Ca primar al BCN cer încetarea imediată a asalturilor poliţiei împotriva populaţiei lipsite de apărare”, a scris Ada Colau pe Twitter.
Autorităţile secesioniste catalane au acuzat poliţia spaniolă de brutalităţi „nejustificate”, după ce poliţişti în echipament de intervenţie au pătruns în forţă în şcoli şi alte clădiri publice desemnate ca secţii de vot, şi au confiscat materiale electorale. Susţinători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le menţină deschise pentru procesul de votare.
Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe şeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.
Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. „Cerem instituţiilor europene să condamne violenţa pe care o suferă cetăţeni europeni”, le-a spus el reporterilor.
Update: Poliția spaniolă a intrat în forță în cordonul de pompieri catalani. Aceștia din urmă s-au interpus între susținătorii referendumului pentru independența Cataloniei și forțele de ordine spaniole.
În imaginile apărute pe rețelele de socializare se poate vedea cum scutierii catalani lovesc cu bastoanele pompierii catalani, susținători ai referendumului.
The Spanish police are now beating up Catalan firefighters. This is an absolute shocker. #CatalanReferendum pic.twitter.com/zJeTATJQxJ
— Owen Jones? (@OwenJones84) 1 octombrie 2017
Transmisiune specială din locul unde se decide soarta lumii
Unsprezece membri ai forţelor de ordine au fost răniţi duminică în Catalonia în cursul operaţiunilor vizând împiedicarea desfăşurării referendumul de autodeterminare, interzis de autorităţile de la Madrid, a comunicat Ministerul de Interne al Spaniei, transmite AFP.
„Deocamdată, în total nouă agenţi de poliţie şi doi ai Gărzii Civile au fost răniţi în timp ce executau ordinele” justiţiei, a transmis ministerul pe Twitter, precizând că agenţii au fost loviţi cu pietre.
Pe de altă parte, departamentul de sănătate din Catalonia a anunţat că 337 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forţele de poliţie în timpul intervenţiilor care vizează împiedicarea referendumului.
----------------------------
Update: Conducerea clubului FC Barcelona a solicitat Federaţiei spaniole de fotbal amânarea meciului cu Las Palmas, programat duminică pe stadionul Camp Nou, în cadrul etapei a 7-a a campionatului Spaniei, din motive de securitate, anunţă presa iberică.
Potrivit ziarelor Marca şi AS, responsabilii lui FC Barcelona au luat această decizie din cauza tensiunilor generate de referendumul pentru independenţa Cataloniei. Meciul ar trebui să înceapă la ora locală 16,15 (17,15 în România), iar Federaţia spaniolă nu a dat deocamdată curs acestei solicitări.
Dacă FC Barcelona, clubul fanion al indentităţii catalane, şi-a exprimat anterior susţinerea faţă de acest referendum, echipa din Las Palmas a anunţat, în schimb, că va evolua cu un mic drapel al Spaniei brodat pe tricourile de joc, "pentru a mărturisi, fără vehemenţă, speranţa noastră în viitorul acestei ţări", conform unui comunicat.
Atmosfera era una foarte tensionată în Catalonia duminică, poliţia intervenind în forţă pentru a împiedica desfăşurarea acestui referendum. Zeci de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor dintre forţele de ordine şi manifestaţii care vor să participe la acest vot interzis de statul spaniol.
Update: Serviciile de urgenţă catalane au anunţat, duminică, că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervenţiile poliţiei pentru a opri desfăşurarea unui referendum interzis de independenţă faţă de Spania în regiunea Catalonia (nord-estul Spaniei), informează AFP şi Reuters.
"Din numărul total de răniţi, 35 au fost răniţi uşor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportaţi la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, ameţeli şi atacuri de panică", au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.
Update: Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulenţelor legate de referendumul interzis pentru independenţa Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.
"Mai mulţi oameni declară că poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc" la intersecţia a două străzi din Barcelona, a anunţat ziarul
pe site-ul său
Update: Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat duminică la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicţiei acestui vot de către justiţie, potrivit unor imagini difuzate pe contul de Twitter al executivului regional, informează AFP şi DPA.
Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câţiva kilometri de secţia unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forţele speciale de poliţie, a anunţat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreşedintele său Oriol Junqueras şi mulţi cetăţeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităţilor regionale.
Update: O româncă stabilită în Spania, privește cu îngrijorare ceea ce se întâmplă acum cu privire la referendumul din Catalonia.
”Sunt îngrijorată, suntem stabiliți aici de 14 ani și asta afectează pe toți cei care sunt în Spania. Tot aparatul de ordine dus de statul spaniol în Catalonia o să ne coste pe toți. Sunt foarte multe firme importante cu sediul în Barcelona și dacă se declară unilateral dependența va afecta restul Spaniei. Ne dă o stare de nesiguranță, nu știm ce se va întâmpla. Toți cei pe care-i cunosc suntem îngrijorați și aștept să văd cum o să se termine încercarea de referendum. Cu forța și ilegal nu poate să iasă bine. Atât de tensionată nu a mai fost situația până acum. Dacă situația de rezident străin în Spania se va schimba, o să ne căutăm alt drum. Acum nu ne gândim la asta, pentru că nu știm cum o să se termine circul.” a declarat Iuliana Hagiu, la Antena 3.
Știrea inițială: Poliția națională din Spania a început să intervină în secțiile de votare în care se dorește desfășurarea referendumului catalan.
Alegătorii catalani au început să blocheze ușile secțiilor de votare pentru a preveni o intervenție a poliției. Urne de vot și buletine de vot au fost aduse totuși la unele secții în ciuda opoziției autorităților de la Madrid.
Violence by Spanish police at polling stations pic.twitter.com/v0uwmO9uTZ
— Help Catalonia (@CataloniaHelp2) October 1, 2017
La o secție de votare cordonul de poliție încearcă să îi țină la distanță pe protestatari.
O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între poliţişti înarmaţi şi un grup de alegători furioşi în apropierea unei secţii de votare la o şcoală din Barcelona. Alegătorii ridică mâinile şi strigă "afară".
La o altă secție de votare, poliția a spart geamurile și încearcă să evacueze alegătorii care încearcă să voteze.