Antena 3 CNN Externe Reducerea săptămânii de lucru în Spania a fost blocată. Ministrul Economiei se opune

Reducerea săptămânii de lucru în Spania a fost blocată. Ministrul Economiei se opune

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:52 22 Ian 2025 Modificat la 18:52 22 Ian 2025
GettyImages-669887350 (1)
Premierul Pedro Sánchez promisese că va reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore, de la 40 de ore. Sursa foto: Getty Images

Scandal în coaliția guvernamentală din Spania, după ce propunerea de reducere a săptămânii de lucru a intrat în impas. Ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, este acuzat că a blocat măsura, în ciuda unui acord între sindicate și guvern și a promisiunii premierului Pedro Sánchez de scurtare a orelor de muncă, transmite Politico

Premierul socialist Pedro Sánchez promisese că va reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore, de la 40 de ore, ca parte a unui acord electoral cu partenerul său de coaliție, partidul de stânga Sumar. Acum, o luptă internă în cadrul guvernului riscă să saboteze măsura.

Inițiativa ar putea avea un impact semnificativ asupra productivității și competitivității internaționale ale Spaniei, probleme aflate în centrul unui dezbateri tensionate asupra viitorului economic al Europei. Guvernul insistă că va ajuta productivitatea, în timp ce mediul de afaceri rămâne nesigur.

Anul trecut, ministerul muncii, sub conducerea ministrului Sumar, Yolanda Díaz, a început un proces de consultare în trei direcții, împreună cu sindicatele și angajatorii, cu scopul de a redacta o propunere concretă. Reprezentanții afacerilor private au părăsit întâlnirile, protestând împotriva a ceea ce au considerat o impunere din partea autorităților care va afecta cel mai mult micile afaceri. Discuțiile au continuat fără ei, iar guvernul și sindicatele au ajuns la un acord la sfârșitul anului trecut.

Au existat deja semne de problemă înainte de acord, cu Sumar și Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) nefiind de acord în legătură cu modul în care ar trebui să fie implementată reforma și cum ar trebui să se aplice aceasta pentru lucrătorii cu normă parțială.

Într-o critică mai deschisă decât de obicei, la începutul lunii, Díaz l-a atacat pe Cuerpo, acuzându-l că este „aproape o persoană rea” pentru că a intervenit în proiectul de propunere. Conflictul s-a intensificat după ce Cuerpo nu a inclus proiectul de text pentru discuție într-o întâlnire a Consiliului Economic și Social al Guvernului, un organism consultativ necesar pentru discuțiile din Cabinet.

„Am încheiat (un) acord cu sindicatele care trebuie respectat și pus în aplicare, dar care este blocat” de socialiști, a spus Díaz la acea vreme.

Cuerpo afirmă că reforma rămâne o prioritate pentru guvern. Díaz și Cuerpo s-au întâlnit miercuri. O sursă guvernamentală a declarat că au fost de acord ca propunerea să fie inclusă pe agenda următoarei întâlniri a comisiei pentru afaceri economice pe 27 ianuarie, un pas necesar înainte de discuțiile din Cabinetul lui Sánchez.

Cele două partide de stânga formează un guvern minoritar și depind de câteva alte partide mai mici pentru a adopta legislația pe bază de ad-hoc. Acestea includ partide regionale mai favorabile afacerilor, cum ar fi Junts din Catalonia și Partidul Naționalist Basc (PNV).

Mass-media spaniolă raportează că aceste două partide rămân nesigure, ceea ce înseamnă că guvernul ar putea înfrunta o înfrângere dăunătoare în parlament și o lovitură pentru autoritatea sa fragilă dacă va solicita un vot fără o pregătire adecvată.

Spaniolii muncesc cu patru ore mai mult decât nemţii

Lucrători spaniolii muncesc puțin peste 36 de ore pe săptămână, în medie. Potrivit datelor Uniunii Europene, aceștia se află aproximativ în mijlocul clasamentului european, lucrând cu patru ore și jumătate mai mult pe săptămână decât nemții, de exemplu.

De la pandemie, economia spaniolă a crescut mult mai rapid decât celelalte țări. Totuși, salariile nu au ajuns la nivelul dorit. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, salariile reale în Spania în primul trimestru al anului 2024 erau încă sub nivelul de dinaintea pandemiei, punând Spania aproape la fundul clasamentului pentru economiile avansate în această perioadă.

Prin menținerea salariilor constante și reducerea orelor de muncă, o săptămână mai scurtă echivalează cu o creștere de facto. Măsura beneficiază de un larg sprijin din partea publicului. Două din trei persoane din Spania susțin o săptămână de lucru mai scurtă, potrivit unui sondaj publicat în septembrie.

Mediul de afaceri privat este mai sceptic. Confederația Spaniolă a Organizațiilor Patronale (CEOE), una dintre cele două grupuri de industrie care au părăsit discuțiile tripartite, avertizează că măsura va costa firmele între 21 miliarde și 23 miliarde de euro în costuri suplimentare în acest an, dacă va fi implementată.

Rosa Santos, directorul diviziei de muncă a CEOE, susține că organizația nu se opune reducerii orelor de muncă, dar consideră că aceasta ar trebui realizată prin acorduri de negociere colectivă sectoriale, care pot fi adaptate la nevoile specifice ale fiecărei industrii.

„Impactul este foarte inegal: pe sectoare, pe geografii, pe dimensiunea companiilor,” a spus Santos.

Pablo Simón, politolog la Universitatea Carlos III din Madrid, a spus că crede că Sumar și PSOE vor ajunge până la urmă la un acord asupra reformei, dar a subliniat că Sumar se află sub o presiune mai mare: sondajele de opinie arată că sprijinul său s-a aproape înjumătățit de la 15% la alegerile din 2023.

„Partenerul mai mic se află într-o situație dificilă pentru că nu are capacitatea de a merge la alegeri”, a spus Simón.

×
x close