Antena 3 CNN Externe Redresare spectaculoasă pe Wall Street: S-a înregistrat cea mai bună zi de tranzacționare din ultimii aproape doi ani

Redresare spectaculoasă pe Wall Street: S-a înregistrat cea mai bună zi de tranzacționare din ultimii aproape doi ani

wall street new york
Indicator pe strada Wall Street din New York. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    08 Aug 2024   •   23:53

Wall Street s-a bucurat joi de cea mai bună zi de tranzacționare, din ultimii aproape doi ani, recuperând cea mai mare parte a pierderilor suferite în timpul unei scăderi provocate de temerile economice din SUA la începutul acestei săptămâni, potrivit The Guardian.

Indicele S&P 500 a crescut cu 2,3% până la 5.319,32, cel mai mare salt într-o singură zi din noiembrie 2022. Media industrială Dow Jones a crescut cu 1,8% până la 39.446,49. Indicele Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, a crescut cu 2,9%, la 16.660,02.

Raliul a avut loc la doar câteva zile după ce S&P a înregistrat cea mai slabă zi din ultimii aproape doi ani, pe fondul unei lichidări a pieței bursiere globale. Alarma cu privire la puterea economiei SUA, amplificată de un raport neașteptat de slab privind locurile de muncă săptămâna trecută - la doar o zi după ce Rezerva Federală a ales să mențină ratele dobânzilor stabile - a contribuit la declinul de luni.

Dar noile date privind cererile de șomaj publicate joi au părut să reasigure investitorii cu privire la stabilitatea pieței muncii. Cererile inițiale au scăzut la 233.000 săptămâna trecută, de la 250.000 în săptămâna precedentă.

"Solicitările inițiale rămân pentru moment mai consistente cu o ușoară încetinire decât cu o recesiune în devenire", a declarat Ian Shepherdson, economist șef la Pantheon Macroeconomics.

Indicele S&P a crescut cu peste 9% de la începutul anului

Chiar și după scăderea de luni, indicele S&P a crescut cu peste 9% de la începutul anului. Fiecare dintre principalii trei indici americani a atins ultima dată niveluri record în iulie, încheind o perioadă de boom pe piață care a durat câteva luni.

Deși forța de muncă americană a rămas neașteptat de rezistentă în ultimii ani, adăugând o medie de 215.000 de locuri de muncă în fiecare lună în ultimul an, neliniștea economică este mare. În iulie, au fost adăugate 114.000 de locuri de muncă.

În urmă cu doi ani, când inflația se afla la cel mai ridicat nivel din ultima generație, Fed s-a străduit să răcească cea mai mare economie a lumii, majorând ratele la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Oficialii speră să conducă SUA către o așa-numită "aterizare ușoară", prin care creșterea prețurilor să se normalizeze și să se evite recesiunea.

Acum că inflația este în scădere, oficialii Fed se pregătesc să reducă ratele. Criticii i-au acuzat că așteaptă prea mult. Aceștia urmează să se reunească în septembrie.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close