Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a stabilit două noi recorduri mondiale pentru mega-fulgere. Ajutat de cea mai recentă tehnologie prin satelit, Comitetul OMM pentru extreme meteorologice și climatice, care menține înregistrări oficiale ale extremelor globale, emisferice și regionale recunoscute a depistat cel mai mare fulger înregistrat vreodată, respectiv cel mai lung.
Primul dintre ele s-a întins pe o distanță orizontală de 768 km în sudul Statelor Unite. A avut loc la 29 aprilie 2020. Distanța acestuia este echivalentă cu distanța dintre orașul New York și Columbus Ohio din Statele Unite sau între Londra şi oraşul german Hamburg.
Cel mai lung fulger a avut o durată de 17 secunde, timp în care a strălucit continuu. A avut loc în timpul unei furtuni peste Uruguay și nordul Argentinei, la data de 18 iunie 2020.
Noul record pentru cea mai lungă distanță detectată este cu 60 de kilometri mai mare decât cel anterior, care s-a întins pe o distanță de 709, în sudul Braziliei la 31 octombrie 2018.
Recordul anterior pentru cea mai lungă durată a fost de 16,73 secunde. Fulgerul s-a dezvoltat continuu peste nordul Argentinei la 4 martie 2019 și este cu 0,37 secunde mai scurt decât noul record.
”Fulgerele reprezintă un risc major şi fac numeroase victime în fiecare an. Aceste noi înregistrări evidenţiază preocupările grave de siguranţă publică suscitate de norii electrificaţi care produc fulgere ce pot parcurge distanţe considerabile”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
Organizaţia Meteorologică Mondială a înregistrat de-a lungul timpului și alte recorduri cu privire la fulgere. Cel mai mortal, cu ”impact direct”, a fost unul înregistrat în 1975 în Zimbabwe. 21 de oameni au murit după ce au fost loviți, o singură dată, în timp ce se adăposteau într-o colibă.
Cel mai mortal, cu ”impact indirect”, a avut loc în 1994, în Dronka, Egipt. Un fulger a lovid un depozit de carburant, care a luat foc și s-a revărsat peste oraș, omorând 469 de oameni.