Reconstrucţia statului Haiti, după cutremurul de la 12 ianuarie, va dura cel puţin zece ani, cu ajutorul susţinut al comunităţii internaţionale. Potrivit unei organizaţii umanitare, dezastrul este comparabil, prin urmările sale, doar cu marele tsunami din 2004 sau cu uraganul Katrina, care a devastat oraşul New Orleans. Iar pământul încă nu s-a liniştit: joi s-a înregistrat o nouă replică seismică, de magnitudine 4.8, care nu a făcut noi victime.
Statele Unite au anunţat că aeroportul din capitala haitiană poate să preia doar în jur de 130 de avioane pe zi. Din acest motiv, majoritatea zborurilor cu ajutoare sunt amânate.
Armata americană a anunţat că a distribuit deja aproape un milion şi jumătate de sticle de apă, peste 7000 de porţii de mâncare şi zece tone de medicamente. Ajutor a venit şi de la preşedintele Barack Obama, care a donat 15.000 pentru ajutorarea sinistraţilor şi de la Banca Mondială, care a suspendat pentru 5 ani rambursarea datoriilor statului Haiti.
Ajutoarele sunt, însă, greu de distribuit iar autorităţile se chinuie să ţină sub control puţinele alimente rămase în magazinele darâmate de cutremur.
Nu mai puţin de 400.000 de locuitori ai capitalei haitiene vor fi mutaţi în uriaşe tabere de corturi din afara oraşului, în speranţa că vor putea fi hrăniţi şi protejaţi de epidemii.
Deocamdată, violenţa şi disperarea continuă să domnească pe străzile capitalei. Dar supravieţuitorii pot începe să spere. Operaţiunea de asistenţă umanitară din Haiti este fără precedent în istoria de 91 de ani a Crucii Roşii Internaţionale. Guverne, asociaţii umanitare şi cetăţeni mai mult sau mai puţin înstăriţi din toată lumea se întrec în colectarea de fonduri.
În Olanda, populaţia a donat peste 41 milioane de euro în cursul unei emisiuni-maraton la care au luat parte mai multe posturi de radio şi televiziune. Iar în Marea Britanie şi Statele Unite se pregăteşte editarea unor discuri pe care mai multe vedete îşi vor uni vocile pentru ajutorarea sinistraţilor din Haiti.
Antena 3