Statele Unite au crescut recompensa pentru cea mai căutată femeie din lume, Ruja Ignatova, cunoscută ca „Regina Cripto”. Potrivit BBC, recompensa în schimbul unor informații care să ducă la arestarea sa este acum de 5 milioane de dolari.
Femeia cu cetățenia germană, de origine bulgară, în vârstă de 44 de ani, este căutată de FBI pentru orchestrarea unei escrocherii cu criptomonede de 4,5 miliarde de dolari numită OneCoin. Ea a dispărut încă din 2017, când oficialii americani au emis un mandat de arestare și anchetatorii au început să se apropie de ea.
În urmă cu trei săptămâni, un podcast și un documentar BBC au dezvăluit legăturile ei cu lumea interlopă bulgară și cu presupusul șef al mafiei implicat în dispariția ei. De asemenea, se presupune că aceasta ar putea să fie moartă.
Cu toate acestea, autoritățile continuă să o urmărească. În 2022, FBI-ul a adăugat-o în topul celor mai căutați infractori, oferind o recompensă de 100.000 de dolari, care ulterior a ajuns la 250.000 de dolari. Miercuri, această sumă a crescut din nou de douăzeci de ori, în cadrul Programului de recompensare a crimei organizate transnaționale al Departamentului de Stat al SUA.
„Oferim o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informațiile care duc la arestarea și/sau condamnarea cetățeanului german Ruja Ignatova, cunoscută sub numele de „Crypto Queen”, pentru rolul său într-una dintre cele mai mari scheme de fraudă la nivel mondial din istorie”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.
În prezent, este singura femeie vizată de recompensele uriașe ale SUA.
O recompensă echivalentă de 5 milioane de dolari este oferită pentru informații despre Daniel Kinahan, numit șef al unuia dintre cele mai mari carteluri de droguri din Europa.
Aceeași sumă este oferită pentru informații despre Semion Mogilevich, presupus a fi un șef al crimei din Rusia, și Yulan Adonay Archaga Carías, cunoscut sub numele de Porky, liderul bandei criminale MS-13 din Honduras.
Autoritățile germane au acuzat-o deja pe Ruja Ignatova. În Bulgaria, unde OneCoin a operat din capitala Sofia, un oficial a declarat miercuri că va fi acuzată în lipsă.
Jamie Bartlett, al cărui podcast BBC a atras atenția la nivel mondial asupra poveștii ei, crede că creșterea recompensei vizează oamenii care probabil încă o protejează.
„100.000 de dolari nu l-ar convinge pe un membru junior al unui sindicat al crimei sau un bodyguard personal să sune la linia fierbinte a FBI - este mult prea riscant. Dar 5 milioane de dolari ar putea. Probabil vom ști în câteva săptămâni dacă a funcționat”, a spus acesta.