Întâlnirea va avea loc în data de 5 august, la Soci, o stațiune de pe litoralul estic al Mării Negre.
Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată pe 19 iulie la Teheran, cu trei zile înainte de semnarea unui acord între Moscova, Kiev, Ankara și ONU, menit să permită reluare exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Noua întâlnire Putin - Erdogan vine în contextul în care președintele turc amenință, de mai multă vreme, cu o ofensivă în nord-estul Siriei.
Ankara vrea să stabilească o zonă de securitate de 30 de kilometri la frontiera turco-siriană, pentru a-i ține la distanță luptătorii kurzi și pe aliații lor.
Rusia, la rândul său, a desfășurat forțe militare în Siria, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.
Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, subliniază că, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, Turcia și-a făcut datoria față de Alianța Nord-Atlantică.
Geoană: "Turcia și-a făcut datoria față de NATO și de Ucraina"
Pot să spun un singur lucru: că Turcia, în această perioadă foarte complicată, și-a făcut datoria față de Alianță și de Ucraina.
Pentru că au controlul asupra Bosforului, turcii au blocat Marea Neagră pentru noi nave militare rusești, care ar fi întărit blocada porturilor Ucrainei. Negocierile de la Ankara pentru găsirea de noi soluții diplomatice sunt lucruri pe care, evident, le privim cu deschidere.
Discuțiile privind o soluție pentru exporturile de grâne din porturile ucrainiene s-au făcut sub auspiciile Turciei.
Avem toată încrederea că, în discuțiile pe care le au liderii noștri indiferent cu cine, vor păstra această poziție extrem de unită a NATO, dar și dorința de a găsi, dacă se poate, soluții diplomatice pentru a depăși un moment foarte complicat", a spus Geoană.
Foto: întâlnire Putin - Erdogan la Teheran, 19 iulie 2022