Potrivit lui Erdogan, Ankara nu poate accepta să intre în NATO țări care "sprijină terorismul", a transmis duminică postul public de televiziune TRT Haber, citat de Reuters.
Turcia a anunțat că se opune aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică încă de când cele două state și-au anunțat deciziile politice în acest sens.
Noile comentarii făcute de Erdogan indică faptul că opoziția sa continuă.
"Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu certitudine nu putem spune 'da' intrării în NATO pentru țările care sprijină terorismul", le-a spus el jurnaliștilor, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.
"Nu sunt oneste și sincere. Nu putem repeta greșeală pe care am făcut-o în trecut în legătură cu aderarea la NATO a unor țări care îmbrățișează și susțin teroriști, NATO fiind o organizație militară de securitate", a continuat el.
Progrese slabe după vizita în Turcia a delegaților din Suedia și Finlanda
Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de la mijlocul acestei săptămâni au dus la puține progrese și că este neclar dacă vor mai avea loc noi negocieri.
Pentru extinderea NATO este nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de țări membre.
Turcia se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO invocând că aceste state găzduiesc persoane care au legătură cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu alte organizații pe care guvernul de la Ankara le consideră teroriste.
Un alt motiv este că aceste două țări au oprit exporturile de arme către Turcia în 2019.
S-a aflat ce vrea Turcia pentru a debloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Pe lângă aceste condiții, Turcia mai dorește să fie reprimită în programul de achiziție a avioanelor americane F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.
Nu în ultimul rând, Ankara a cerut guvernului SUA să achiziționeze avioane de război F-16 și seturi de modernizare pentru flota turcă existentă și vrea ca aceste solicitări să fie aprobate.
Potrivit BBC, jocul politic al lui Recep Tayyip Erdogan trebuie interpretat și în contextul alegerilor prezidențiale și generale care vor avea loc în Turcia anul viitor.
Erdogan, în vârstă de 68 de ani, care conduce țara din 2003, fie ca prim-ministru, fie ca președinte, se poate folosi de actuala criză pentru a impulsiona votul naționalist, estimează BBC.