O înregistrare video difuzată marţi pe reţelele de socializare arată combatanţi rebeli decapitând un băiat după ce l-au capturat lângă Alep, în nordul Siriei, relatează AFP.
Înregistrarea îl arată pe băiat întins în spatele unui camion şi un combatant care începe să-l decapiteze cu un cuţit mic.
Un alt combatant strigă:"Nu vom lăsa pe nimeni la Handarat", localitate situată la nord de Alep, unde rebelii şi forţele regimului sirian se confruntă.
În această zonă din Handarat se află o tabără a refugiaţilor palestinieni care a fost abandonată parţial în cursul anilor.
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, a confirmat că înregistrarea arată combatanţi rebeli.
Într-o înregistrare anterioară, copilul era aşezat în spatele unui camion cu luptători rebeli care îl acuzau că este un membru al brigăzilor Al-Qods, o grupare palestiniană care luptă alături de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Amnesty International a declarat într-un raport publicat în iulie că rebeli islamişti şi jihadişti activi în Siria sunt vinovaţi de crime de război, acuzându-i că sunt responsabili de un "înspământător val de răpiri, torturi şi de execuţii arbitrare".
Organizaţia umanitară a numit în acest raport cinci grupuri rebele care operează în nordul Siriei, printre care şi gruparea islamistă Noureddin Zinki.
Potrivit OSDO, rebelii care sunt văzuţi în înregistrarea cu decapitarea unui copil sunt combatanţi ai Noureddin Zinki.
Gruparea rebelă a publicat un comunicat în care afirmă că această decapitare este "o eroare individuală ce nu reprezintă politica generală a grupării". "Persoanele care au comis această infracţiune au fost arestate şi remise" unei comisii de anchetă, adaugă Noureddin Zinki.
Conform directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, "băiatul nu are mai mult de 13 ani, el a fost capturat marţi în regiunea Handarat, dar faptele au avut loc într-o zonă a Alepului, controlată de rebeli, cartierul Al-Machad, pentru a fi precis".
Abdel Rahmane nu a fost în măsură să spună dacă băiatul era palestinian şi nici dacă era un copil-soldat.
Conflictul sirian a început în 2011 cu reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale şi de atunci a degenerat într-un război cu fronturi multiple care s-a soldat cu peste 280.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.